Tusenfryd – Norges största nöjespark

Tusenfryd är Norges största nöjespark och ligger 2 mil utanför Oslo. I parken som byggdes 1988, finns mer än 30 attraktioner med allt ifrån karuseller och berg-och dalbanor till detaljrika temaområden och badland. När vi besöker parken en dag juli, skiner solen, och det är perfekt temperatur för att spendera en dag med karuseller, badland och äventyr i den för oss nya nöjesparken.

Tusenfryd – Norges största nöjespark

Parken

Tusenfryd är belägen på en bergsluttning, vilket gör att hela parken består av backig terräng. Stigarna i parken är asfalterade vilket gör att det fungerar att ta sig fram med rullstol eller barnvagn trots den kuperade terrängen. Parken har många attraktioner både för små och stora besökare, och de olika barnkarusellerna och de mer tuffa attraktionerna ligger om vartannat i parken, vilket vi uppskattar. Det möjliggör att familjen kan hålla ihop under hela dagen, trots att barnen är i olika åldrar och vill åka olika typer av karuseller. När familjens större barn vill åka de lite mer utmanade karusellerna hittar vi alltid mindre karuseller alldeles i närheten som passar minstingen i familjen på 5 år. Vi uppskattar verkligen detta upplägg vilket gör att familjen kan hänga ihop tillsammans under hela besöket i parken. Toppen tycker vi!

 

Personalen i parken har ett gott bemötande och vi upplever parken i sin helhet som trevlig och välskött. Parken har en härlig atmosfär och de vackra miljöerna, alla glada människor och allt kul som finns att göra bidrar sammantaget till en fin helhetsbild av parken. Vi trivs här!

Åkattraktionerna

Tusenfryd har åkattraktioner som passar allt från de allra minsta åkarna, till riktigt tuffa åkattraktioner som passar de mer våghalsade besökarna. Trots att det är många besökare i parken dagen då vi besöker Tusenfryd behöver vi inte köa till karusellerna vi vill åka särskilt länge. Ingen av karusellerna vi åker har mer än 30 minuters kötid, och de flesta av attraktionerna har mellan 10-15 min kötid. Det är verkligen tacksamt när man har tre åksugna barn som inte tycker sig ha tid att vänta.

Innan vi besökte parken laddade vi ned Tusenfryds app i telefonerna. I appen kunde vi i förväg spana på attraktionerna och skapa oss en bild av vad vi ville uppleva. I appen kan man smidigt se vilken intensitet åkattraktionerna har, och vilka längdgränser som gäller för respektive attraktion. Verkligen smidigt tycker vi! Hederliga parkkartor finns också att tillgå inne parken.

Våra äldsta grabb på 11 år tycker att berg- och dalbanan Western-expressen är parkens roligaste attraktion.

Tusenfryd_nöjespark_familj_resa_Norge_22

9 åringen gillar uppskjutet SpaceShot allra bäst, trots att han svimmade när han var högst upp i karusellen då han trodde att stolen släppte från karusellen. Här kan man snacka om spänning på högsta nivå! Familjens minsting på 5 år gillar minimodellen av uppskjutet bäst, Froskhoppet, och åker den säkert 10 gånger.

Tusenfryd_nöjespark_familj_resa_Norge_11

2023 är det premier för den nya åkattraktionen Storm, som ser vansinnigt rolig ut. Den ser lite för rolig ut för oss, ingen i familjen vågar sig upp i den efter att ha kollat en stund från marknivå. Till skillnad från en vanlig berg- och dalbana, är vagnarna monterade under spåren, så man har benen hängandes fritt under sig. Man är upp och ned flera gånger under åkturen, och det går det går riktigt fort.

 

I parken finns flera åkattraktioner där man åker i vatten. Bland annat Ragnarok som påminner om Lisebergs Colorado, där man far ned i en gummiflotte i en strid fors i en rasande fart. I relation till Colorado har Ragnarrok mycket högre intensitet, fart och mer spänning. Åkattraktionen SuperSplash är en berg- och dalbana som slutar med en stort splash i vattnet som får både åskådare och åkare att drypa i vatten. Vi åker också Ekom Nkam – Tömmerstupet, som liknar Lisebergs flummerride, där man åker i de klassiska timmerstockarna i en vattenfylld bana, som likt flummerride, avslutas med ett brant stup och ett stort splach!

 

Inte bara karuseller

Tusenfryd_nöjespark_familj_resa_Norge_23

Förutom de många karusellerna och berg- och dalbanorna finns mycket annat att upptäcka i parken. Här finns många olika temabaserade miljöer, som till exempel en westerninspirerad miljö med butiker och matställe längs en gata som tagen ur en westernfilm. Området Dragonville är ett medeltidsinspirerat temaområde, som är helt nytt för 2023. Här finns restaurang och souvenirbutik i en medeltida miljö, och här hittar vi också spökhuset The Dungeon, där man kliver in i en medeltida fängelsehåla. Mitt i parken finns en äventyrsstig som passar mindre barn, där vi går över stock och sten, över broar och vatten, genom trollens värld. Det här var enligt femåringen i familjen, ”så himla roligt”!

Tusenfryd_nöjespark_familj_resa_Norge_28

Badland

I parken finns ett badland, med pooler och vattenattraktioner. Här är vattentemperaturen aldrig lägre än 25 grader. Här hittar vi en pool uppdelad i två delar, en grund del för de minsta barnen, och en djupare del. Vid badlandet hittar vi också BadeFrydelven, där man svischar ned i en rutschkana på en badring. Det här blev en stor favorit hos barnen i familjen. Alldeles intill hittar vi Kapplöpet, där man kan tävla mot varandra i en vattenrutschkana där man glider ned liggandes på mage på madrasser. Kapplöpet åkte vi många gånger!

Tusenfryd_nöjespark_familj_resa_Norge_9

Priser och öppettider

År 2023 kostar en endagsbiljett för vuxen 529 kr, för barn mellan 95-120 cm 469 kr och barn under 95 cm går in gratis. Ett tips om du är Coopmedlem, är att kolla in aktuella medlemsrabatter. I skrivande stund har Coop ett erbjudande som ger hela 45% rabatt på endagsbiljetter till Tusenfryd. Just nu står sig svenska kronan bra mot norska kronan, vilket gör det ekonomiskt fördelaktigt för oss svenskar att passa på att resa och handla i Norge.

Trots att svenska kronan står sig bra i relation till Norska kronan för tillfället, så är det dyrt att leva i Norge med svenska mått mätta. Det finns många matställen inne i parken, men priserna är höga i relation till det vi är vana vid. Exempelvis kostar en pizza 300 norska kronor. Det finns dock billigare alternativ i parken. Till exempel finns hamburgermeny för 159:-. Det går bra att ta med matsäck i parken och de finns många platser att slå sig ned vid. Däremot är det inte möjligt att grilla i parken.

Tusenfryd har öppet varje dag hela sommaren fram till 16 augusti. Därefter har parken öppet lördagar och söndagar till och med sista helgen oktober.

 

Foto och skribent

Familjen Wiik

0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.

Boka i förväg och hitta hit

  • (+47) 64 97 64 97
  • firmapost@tusenfryd.no