Barnens Turistguide testar Europas häftigaste bad:

Vill du njuta av karibisk värme utan att åka längre än till Tyskland? Lätt fixat. På Tropical Island sex mil söder om Berlin finns Europas mest storslagna badparadis. Inomhus! Här hittar du underbart bad och sandstränder samt den största regnskog inomhus i världen.

I en före detta jättehangar för zeppelinare finns sedan några år Tropical Islands www.tropical-islands.de som är ett av de mer spektakulära äventyrsbad vi någonsin testat. Faktiskt sätter anläggningen en helt ny nivå när vi talar om upplevelsebad. Förutom att badet är inrett inklusive tropisk natur komplett med sandstränder, hyddor och allt annat som hör till – kan du hyra tält eller bungalow och övernatta på stranden. Hela hangaren är på 66 000 kvadratmeter, lika mycket som åtta fotbollsplaner. Temperaturen är konstant 26 grader med hög luftfuktighet.

Mycket att upptäcka

Det första vi gör efter att ha checkat in i vårt tält och bytt om är givetvis att kasta oss i havet, eller rättare sagt bassängen. Kan ibland kännas förvirrande med begreppen eftersom allting i anläggningen byggts upp för att likna tropikerna. Vattnet är härligt varmt. När vi plaskat runt i de olika bassängerna några timmar går vi runt i den tropiska regnskogen för att till slut hamna på en av anläggnings restauranger. Allt är anpassat för barnen och givetvis finns det också menyer för de mindre. Nu blir det inte någon längre matro eftersom barnen pockar på att fortsätta upptäcka. Äventyrsrutschbanan står på tur, precis som att prova luftballongen. För den som vill koppla av finns det också en stor relaxavdelning. Som vi har kunnat berätta i andra artiklar kan verkligen tyskarna det är med spa och bad – denna anläggning är inget undantag.

 

Karibisk upplevelse

På Tropical Islands finns förutom olika bassänger, tropiska restauranger, souvenirshops också scener för shower. Badanläggningen är underbar att besöka alla årstider utom under hetaste sommardagarna då det blir som ett gigantiskt drivhus. Med armbanden som alla får vid entrén betalas allt som köps inne på området. Praktiskt eftersom man slipper passa väskor och plånböcker. Under våra dagar provar vi att bo i tält en natt och bungalow andra natten. Båda är utrustade med riktiga sängar. Däremot blir det inte mycket sömn på grund av den höga ljudnivån ifrån vattenfallen och känslan av att vara i tropikerna. Vi är nog alla för uppspelta för att ha tid att sova.

Svårt att komma ut

Enda negativa erfarenhet vi får av Tropical Islands är att man inte får gå ut ifrån anläggningen. Orsaken är kanske att personalen tror besökarna ska smita ifrån räkningen (allt betalas när man checkar ut). När vi vill ta en tur till Berlin är det först efter samtal till huvudkontoret och att ha lämnade passen i pant som vi kommer ut. Trist bemötande som vi hoppas det blir bättring på. För övrigt kan vi konstatera till personalens heder att de annars är trevliga och vänliga. Vad finns då att göra utanför? Egentligen ingeting i närheten eftersom anläggningen är placerad på en före militäranläggning ute i ingenstans. Roligare är det att ta tåget ifrån något närliggande samhälle till Berlin. Som vi skrivit om i andra artiklar finns det mycket att upptäcka i tysklands världsmetropol. Det går speciella bussar mellan badanläggningen och närmsta tågstationerna, så den som inte vill ta bilen dit kan åka tåg och buss hela vägen.

Stanna några dagar, men räkna med att ni inte orkar bada mer än kanske hälften av tiden.

Tropical Islands ligger på A13 (Berlin-Dresden) ungefär sex mil söder om Berlin, cirka 35 km söder om Berlin-Schönefeld. Ta avfarten Staakow och följ skyltar mot 3 km. Det går anslutningsbussar från tågen. Koordinaterna är Latitud: 52° 2’22 0,93 ”N, Longitud: 13° 44’50 0,92 ”E.