Den ständiga jakten på bra resmål för en förälder med tonåring har nu hittat en hamn. Det var dags för den årliga resan med bara ett av de två tonårsbarnen. En lyckad satsning som började för flera år sedan. Det blir något alldeles speciellt att resa med bara ett barn i taget och lämna syskon och pappa hemma. På tu man hand ut i världen!

Men med en son på väg att bli 18 år. Vart åker man? Den nya chartertrenden med aktivitetsresor visade sig bli en tacksam möjlighet. För resandet kan numera sammanfattas i en stor övergripande trend; vi reser för att må bra. Charterns grisfester är ett minne blott, nu åker man till Kanarieöarna för att träna och komma i form. Min son och jag valde att resa till den populära charterresorten Playitas på Fuerteventura, där allt fokus ligger på fysisk aktivitet. Vi hade två olika mål, Simon skulle ta dykcertifikat och jag träna mig i form.


Egen idrottsvärld

Playitas är en idrottsanläggning och en egen värld i sig. Mer än en miljon kvadratmetrar med flera träningsarenor, gym, olympisk pool, cykling, tennisbanor, golf, hinderbanor, vandringsleder, restauranger, en affär och boende precis vid havet. Under vår vecka hade Aerobic Weekends hand om träningen. Bara schemat var imponerande, dagen inleddes med en morgonjogg 7.30, och därefter följde varje timme nya pass på flera olika ställen. Klockan åtta rådde full aktivitet, spinningklasser kör utomhus, flera yogaklasser var redan igång, cyklister, vandrare och joggare på full speed. Det var fascinerande hur elitidrottsmän kunde samsas sida vid sida både med ungdomar och äldre. Alla hade samma mål, komma i form, antingen för den stora tävlingen, ha kul eller bara för att orka vardagen hemma. Skickliga ledare lotsade alla rätt och det var förbluffande friktionsfritt, alla utgick från sin nivå och ingen sneglade på någon annan.


Dykskola lockar

Jag valde mina träningspass medan Simon engagerade sig i dykskolan. Praktiskt nog så kunde vi göra den teoretiska delen hemma vid datorn så att det på plats bara var dags för den roliga praktiken. På Playitas får man hjälp med både det läkarintyg som krävs för dykcertifkat i Spanien och all annan support. Bekvämt, kunnigt, tryggt och bra. För Simon startade äventyret i poolen, men det dröjde inte länge förrän det var dags att ge sig ut på djupt vatten.  Atlanten visar sig vara ett betydligt bättre dykvatten än både han och jag trott. Om medelhavet dessvärre är utfiskat så frodas mängder av olika fiskarter i Atlanten och en och annan änglahaj tillhör vanligheten. Simon trivs som fisken i vattnet och jag märker att han snabbt smälter in i gänget av dykare. Så på dagarna gör jag mina aktiviteter medan sonen erövrar sitt eftertraktade dykcertifikat. På kvällarna sammanstrålar vi och berättar om våra bedrifter. Att dela ett dubbelrum möjliggör kanske det viktigaste, de där förtroliga samtalen innan man somnar. Valet av en aktivitetssemester innebär också att man är rejält trött på kvällarna.

 

Milslånga stränder

Vi får en väldigt behaglig dygnsrytm till glädje för en tonårsmamma som annars lätt tjatar om sena kvällar. Här blir det automatiskt så att man går upp tidigt, tränar sig trött och somnar vid 22.00. De finaste middagarna får man genom en liten promenad längs havet till intilliggande fiskebyn Las Playitas med bara 300 invånare. De små lokala restaurangerna blir snabbt Simons favorit. Vi gör andra utflykter som den hissnande vågsurfningen. Stränderna på denna blåsiga ö med ständig vår, är fantastiska som vore man på Hawaii. Stränderna är milslånga och promenadvänliga intill ett vilt grandiost hav. Jag föredrar att stå på stranden medan jag betraktar sonen försvinna i de höga vågorna, för att lite senare dyka upp igen! Efter en veckas hård träning så blir mina steg allt lättare, ibland känns det som att jag svävar fram, men jag hör också en och annan jämra sig över träningsvärk och vrickade leder. Men visst kan man bli hög på mycket träning. Det känns bra att under solen bli berusad, inte på paraplydrinkar, utan på de endorfiner som mycket träning ger.

Framtida dröm

Lika roligt är det att se sonen glädjas åt sitt dykcertifikat och en plötsligt nyvunnen dröm om att bli marinbiolog. En idé som föds på plats. Och se, dykskolan på Playitas drivs av en svensk som gärna tar sig an en intresserad praktikant. Det är inget som går just nu, men någonting tänds i Simons blick och jag kan bara förnimma känslan förknippad med ungdom och att allt plötsligt är möjligt. Vem vet, kanske framtiden innehåller ett halvår här för honom. Tänk vilka konsekvenser en resa kan få! Det är som citatet säger: ”Världen är en bok, den som stannar hemma läser bara första sidan ”

Fakta
Resor till Playitas finns från cirka 5 000 kr/vecka och person, då ingår flyg, boende (hotellrum, lägenhet eller villa) och träning. Boendet finns som olika temaveckor anordnas året runt, läs mer på www.playitas.info Intill finns den lilla fiskebyn Las Playitas med bara 300 invånare, där kan man äta en äkta kanarisk middag. Mer info om dykning, priser m.m. på www.deep-blue-diving.com