Tanzania bjuder på exotiska stränder

Nu tar vi oss med hjälp av familjen Arveskär till exotiska Tanzania.

Har du funderat på att ta med familjen på en långresa på barnsemesterna kanske Tanzania är just dit ni ska åka.

Här får du kristallklart vatten, ett fantastiskt djurliv med underbar snorkling för barnen.

Nu drar vi till varmare breddgrader så packa solkrämen.

Nu åker vi till Tanzania på barnsemester med exotiska stränder

barnsemester_tanzania22
Foto Idamarie Arveskär

Det är en hetta som möter oss, tutande bilar överallt, en kvinna går förbi oss med frukt i en skål på huvudet, det finns ett berg med vattenmeloner vid sidan av vägen, en lastbil kommer lastad med ananaser, ja det är ett rikt land på många sätt men också finns det andra sidor som man inte är så van att se hemma i Sverige. Framförallt mötts vi av glada och hjälpsamma människor med ett öppet hjärta. Hit har vi rest med vår familj och det är underbart att visa barnen en helt annan kultur på många plan.  Tanzania bjuder på exotiska stränder, ett rikt djurliv på savannen, massvis med goda frukter och grönsaker. Klimatet är varmt året runt med olika regnperioder som skiljer sig i landets olika delar.

Vi landade i landets största stad, 10 miljonstaden Dar Es Salaam som ligger vid Indiska Oceanien. Men trots sin storlek så känns det som om trafiken flyter på ganska bra ändå. Men självfallet möts vi av olika vyer när vi tar oss fram. Tanzania är verkligen Afrika. Här finner man inte den klassiska mataffären där vi har allt under ett tak utan massvis med olika små affärer i olika stilar och på de mest otippade ställena man kan tänka sig. Dock så är just Dar Es Saalam staden där vi faktiskt efter flera månader av att handla kontant och jaga rätt på alla ingredienserna till lunchen, där vi finner just lite större affärer med en vanlig, enligt vår mening, utsida och insida. Finns ett par köpcentrum och man kan betala med kort! Annars är det bara Tanzaniask Shilling som man betalar med. Det finns stränder att bada på, dock så är havet inte lika lockande så nära en stor stad då det förekommer mycket skräp och annat. Olika boende finns det ett stort utbud av, vi valde att bo på ett hotell lite norr om stadens puls. Tar sig runt gör man med taxi, minibussar eller en tuk-tuk. Det är rekommenderat att bestämma priset för färden först! Använd helst deras lokala valuta, ej dollar då det inte säkert om eventuell växel blir rätt sedan.

barnsemester_tanzania21
Foto Idamarie Arveskär

Ett besök på Tanzania Centre for Culture Heritage är helt klart värt ett besök. För en billig peng får man gå runt och besöka de olika husen som ursprungsbefolkningen har bott eller bor i runt om i landet. Det bjuds på en fantastisk show med dans och musik och det fanns en mycket prisvärt liten marknad bredvid med fina hantverk från landet.

Shoppingcenter att besöka skulle jag nämna Mlimani City som är bäst att besöka. Här finns ett flertal restauranger, biograf, mataffär, klädes och skoaffärer, teknikaffärer och önskar man ha hjälp med sitt mobilabonnemang är det en smart idé att göra det här!

Vill man svalka sig i värmen och göra det som de flesta barn älskar… åk till Kunduschi Wet ”N” Wild Water Park. Prisvärt och massvis med olika pooler, vattenrutschkanor och något som passar från liten till stor. Detta ligger norr om stan.

 

barnsemester_tanzania8
Foto Idamarie Arveskär

Under våra månader i landet så bodde vi på Zanzibar en längre tid. Ön med heelt turkost vatten i olika nyanser, en sand som känns som den mjukaste du känt mellan dina tår, färgglada fiskar, delfiner och sköldpaddor som finns att skåda i och under vattnet. Reaktionen när barnen snorklade första gångerna, sååå underbart att höras deras tjut när de fick se allt vackert under ytan! För att få en bra snorkling behöver man ta sig ut med båt.

Öns storlek är hyffsat jämförbar med Gotland. Vi tog färjan hit men går också att ta flyget hit. Går faktiskt direktflyg från Sverige till Zanzibar. De vackraste stränderna finner man på norra, östra eller södra sidan av ön. Söker man en mer turistig känsla är norra delen och den lilla byn Nungwi rätt ställe. Men detta är ändå något helt annorlunda än Mallis, det är så mycket mer annorlunda på många vis och vi älskade det. På Zanzibar är det sommarklimat året runt i stort sett, ljumna vindar, palmer som kläder hela ön och frukt och grönsaksstånd överallt eller varför inte köpa sig en kokosnöt, så galet gott med färsk kokos, saknar detta!

Tips på ett ställe som värme oss extra är utan tvekan Kicimkachi, en liten ort på södra ön. Åk hit!!!

Andra sevärdheter är Kuza Cave i Jambiani, en färskvattenkälla med det klaraste vatten du har sett och här får man lov att ta sig ett dopp.

Stone Town, öns största stad på runt 1 miljon människor och ja det märks för det är trafik, människor, kossor, försäljare överallt men det är en upplevelse som man inte vill missa. Bege er till Old Stown Town, finns en matmarknad som startar framåt kvällen som bjuder in till många fina smakupplevelser. Här finns också en liten strand där man kan svalka sig och efter det köper man sig en glass från Mama Mia. Alltså den glassen, så god och kostar ingenting. Vi som stor barnfamilj tog alltid och köpte en stor box fylld med en salig blanding J perfekt! Mama Mia finns också även i Nunqwi i norr.

Våga pröva maten i de lokala stånden, gott och billigt!

barnsemester_tanzania9
Foto Idamarie Arveskär

 

Men det finns också fina pärlor på fastlandet och här kommer ett smultronställe delux som vi besökte.

Vi reste genom små lokala byar med start från Tanga som för övrigt är en lugn fin liten stad vid kusten i norra Tanzania, barn som spelar fotboll på varje ledig plätt och palmer i massor Fish Eagle point- ligger 5 mil söder om gränsen till Kenya. Här möter vi ett lugn med mysiga badvikar, trevlig personal och fantastisk mat! Det är en 5minuters promenad ner till huvudbyggnaden, man passerar de charmiga bungalowerna på vägen som ligger med utsikt över havet. Man kan också välja att tälta, ta med sig sitt egna eller hyra ett. Vi prövade en natt i ett hyrtält, stort och rymligt, kändes mer som en liten stuga med tygväggar. Den andra natten tog vi i en lyxig bungalow, väl värt. Här finns ingen el eller rinnande vatten utan det drivs med solenergi och vattnet i handfatet är regnvatten eller i reserv då från havet.

Här kan man snorkla, paddla kajak genom ett gigantiskt mangroveträsk eller ut på havet såklart, bada och sola, slurpa på afternoon the med nybakad kaka ute på piren, hänga vid poolen (ni vet alla barn älskar ju pooler!! ) och då när det är lågvatten är poolen ett bra alternativ. Men kan också rekommendera att vid lågvatten r det ett ypperligt tillfälle att gå på upptäcksfärd och se allt fantastiskt som sjöstjärnor mm. Vid högvattnets ingång kom det goa vågor in som snabbt blev en lek för barnen med skum och bus. Eller varför inte hoppa från piren ner i havet, ja inte för mamman men för barnen och maken J

Återigen maten de lagar, gah! Nybakat bröd, nyfångad fisk eller friterad bläckfisk blev barnens alternativ. Vi älskade detta ställe så vi for dit två gånger.

Hit reser man med en hyrd taxi eller egen bil.

 

Skribent och fotograf är Idamarie Arveskär

0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.

Info om familjen och hitta hit

Vi är en äventyrslysten familj som består av mamma Idamarie och pappa Frank. Vi har fem barn som vi älskar att uppleva saker och platser med. Vi föräldrar har rest och jobbat runt om i världen före tiden med familj. Men att resa med barn är absolut inga hinder, har rest mycket inom Europa med bil, husbil och flygplan såklart. Sverige upptäcker vi gärna med, skidor på vinterhalvåret är en klar favorit.

Men den sista resan är helt klart den bästa då vi for iväg i ett halvår till Afrika, Tanzania och Sydafrika. Så lärorikt på många sätt och vi är tacksamma för denna tid så får vi se vart framtiden sätter ner våra fötter nästa gång.

Följ gärna resan vi gjorde på instagram @arveskarsfotoblick

Sansibar

Dar es-Salaam

Kunduchi Wet "N" Wild Water Park

Tanzania Centre for Cultural Heritage

Fish Eagle Point

I närheten av