Tännäskröket bjuder in till en lugn anläggning med äkta genuin fjällkänsla. Precis som reklamen säger får man genast känslan av ett eget ställe i fjällen.

Efter nio timmar i bilen blir vi alla väldigt glada av att se skylten med Tännäskröket när vi svänger av in mot anläggningen. Husen, lägenheterna och campingen är nära placerade till det stora huset i centrum, där restaurang, reception och liftar finns. Det är även här barnen har sin lekplats med klätterställning, pulkabacke och så getter och kaniner. Utanför värmestugan brinner en liten eldstad för grillning och värmning av frusna händer. Det är lättillgängligt och vi utgår från denna plats hela dagarna. Skidområdet består av 17 nedfarter i fyra väderstreck. Närmast centrum finns barnbacken och längst bort fina branta pister på norrsidan. Däremellan massa kul åkning, både i pist och offpist. Till och med fin lätt skogsskidåkning för nyfikna barn.

Efter några dagar kör barnen vant runt i skidsystemet. De hade hittat sina favorit åk, alla lättillgängliga och nära liften, på så vis kände vi oss trygga med att åka runt på egen hand med våra olika förutsättningar och vi mötes naturligt upp vid liften. Hela anläggningen är personlig och vi lärde oss snabbt känna igen liftpersonal och de andra familjerna som också hittat hit.

Vid backen ligger restaurang Arran, med Norrländsk matkultur och lokala råvaror serveras här fina middagar.

En jätte, en kyrka och till sist tre berg

Historien om hur Tännäskröket kom till är både spännande och trolsk. Enligt sägnen så bodde det en jätte i trakten för länge sedan. När byborna en dag bestämde sig för att bygga en kyrka i Tännäs blev jätten rasande.

– ”Jag ska minsann stoppa dem.” ropade han och slungade hela fjällmassiv mot den lilla byn. Tursamt nog för byborna, så missade jätten byn och i stället skapades bergen Hemkröket, Mellankröket och Östestkröket – det som idag kallas för Tännäskröket.

När barnen fick syn på kyrkan efter att de hört sägen började dem genast hålla utkik efter jätten, vi letade spår i snön men de ända spår vi hittade var från fjällharen…

En del av Funäsfjällen

Med 136 nedfarter, 300 km preparerade skidspår och 60 toppar över 1000 meter är Funäsfjällen i Härjedalen Sveriges största skidområde. Här finns 6 st skidanläggningar: Tännäskröket, Funäsdalen, Bruksvallarna, Tännäsdalen, Ramundberget och Kappruet. Alla med sina speciella egenskaper, allt för att vi ska kunna hitta vår favorit. Höga fjäll, mycket snö och naturnära upplevelser, ett personligt fjälläventyr.

Myskoxar i Härjedalen

Området kring Tännäs erbjuder många fina aktiviteter. En vecka med skidåkning är givetvis härligt men ibland behövs en paus för att ömma fötter och tunga ben ska få vila. En dag for vi i väg på guidad tur till Myskoxhänget. Inte visste vi att dessa djur har en så fascinerande historia, där ett par Myskoxar på 70-talet vandrade in över norska gränsen och slog sig till ro på fjället mitt i Härjedalen. Att den vilda flocken nu består av bara 11 djur och att man i hägnet fick träffa de 6 myskoxarna som lever där. Inte speciellt sociala och snälla men söta ändå tyckte barnen, roligast att hanen Härje har en lång gren intrasslad i pälsen och att den suttit där sen höstas enligt guiden.

Miniskoter och andra aktiviteter

Runt om i Tännäs och Funäsfjällen finns många andra aktiviteter att hitta på tex att hyra skoter, åka på vinterfisketur, besöka Härjedalens fjällmuseum, äta våfflor på Falkboet eller shoppa i Sportladan. För mer aktiviteter se länken tannaskroket.se/aktiviteter

Det är nåt speciellt med skotrar. Vi drömmer ofta om att i full fart köra iväg med en skoter ut över fjällen. Denna dröm blev för Felix verklighet när han själv fick köra miniskoter, på en bana vid skidanläggning som Tännäskröket anordnar onsdagar och fredagar för barn från 7 år. En höjdare för barn som gillar att testa något nytt!

Rekommenderas av Barnens Turistguide

När Barnens Turistguide gör ett besök på en destination vill vi dela med oss av så mycket som möjligt av upplevelsen. För att få en rättvis bedömning mellan destinationerna kikar vi lite extra på olika områden utöver själva upplevelsen. Dessa är service & bemötande, tillgänglighet, städning, prisnivå, hållbarhetsarbete, utbud i relation till målgrupp.

Vi ställde relaterade frågor till Maria Pettersson på Tännäskröket.

Bemötande & service

Hur arbetar ni kontinuerligt med att förbättra upplevelsen för era gäster?

Vi har en grundfilosofi som bygger på ” ett eget ställe i fjällen”. Den försöker vi tänka på genom hela anläggningen. Att tillgodose gästerna på deras villkor och förväntningar under semestern. Se gästerna och försöka fånga upp om vi hör att det är något som vi kan hjälpa till med som gästen behöver eller som vi tror att gästen skulle uppskatta och ge det lilla extra som man alltid pratar om.

Barnens kommentar: Personalen var alltid på plats och hjälpte till.

Tillgänglighet

Hur arbetar ni med tillgänglighet för personer med särskilda behov och tillgänglighet gällande språk?

Vi har flera nationaliteter bland personalen på plats. Men engelska och tyska är något som vi behärskar på alla avdelningar.

Barnens kommentar: Flera gäster var från Norge och Danmark, vilket var extra roligt så här i OS-tider.

Hållbarhet

Hur jobbar ni med hållbarhetsfrågorna?

Vi har alla funktioner själva på plats. Vatten från egen källa, avlopp, sopsortering på de villkor som vi har här i Härjedalen. Vi bygger i natur material utifrån och in. Samarbetar med Norrgavel som är Svanen märkt. I sommar ska vi borra för bergvärme till hela anläggningen.

Föräldrarnas kommentar: Hela anläggningen andas naturliga råvaror och materialval. Tydlig tråd med Norrgavel som samarbetspartner. Husen och restaurangen känns Nordiska och naturnära.

Målgrupp

Vilken är er primära målgrupp?

Barnfamiljer och familjer over flera generationer som semestrar tillsammans. Par i alla ålderskategorier som vill komma upp och ha en lugn skön helg med naturen inpå knuten.

Föräldrarnas kommentar: Personligt, lättillgängligt och tryggt, en anläggning där man lätt kan resa till med barn och familj.

Prisnivå

Hur tänker ni kring prisnivå? Hur skulle ni säga att ni ligger i förhållande till era konkurrenter?

Vi ligger nog ganska mitt i:-)

Föräldrarnas kommentarer: Att resa till fjällen innebär oftast en hel del utgifter. Tännäskröket ligger i prisnivå med konkurrenterna som Maria säger. Ett stort plus att liftkorten i Tännäskröket även gäller på samtliga anläggningar i Funäsfjällen. Ett tips är att försöka boka veckor utanför loven, oftast brukar det då finnas bra erbjudanden. Bor ni med självhushåll rekommenderas att storhandla till veckan innan resan alternativt besöka närmsta välsorterade matbutik i Funäsdalen.

Avslutande frågor

Vad skulle ni säga är er största styrka, varför ska man välja er destination?

Litenheten i ett stort sammanhäng dvs tillhörigheten med Funäsfjällen men en egen anläggning med alla funktioner på anläggningen.

Hur ser era framtidsplaner ut, är det något på gång som ni vill dela med er av?

Absolut, vi ska fortsätta bygga hus och lägenheter, en inplanerad äventyrsbana för sommar men även vinter.

Barnens kommentar: Wow, den vill vi pröva! Vi åker gärna hit igen.