Sveriges längsta äventyr- Göta Kanal

Göta kanal kan med alla säkerhet kallas Sveriges längsta äventyr. Följ hela kanalen eller välj delar av den. Barnens Turistguide testade att bo i en trollstubbe, cykla längst kanalen och att erövra Karlsborgs Fästning.

Dagbok från en helg längs Göta kanal

 

 

 

..

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Vi tog bilen till Norrqvarn som ligger vid Göta kanal förbi Töreboda på väg mot Vänern. Det är fredag och vi är lite trötta men blir glatt överraskade över att få bo i en trollstubbe. Både Simon 12 år och Elias 9 år jublar, precis som vi föräldrar. Extra kul har vi inför tanken på hur pappa Charlie ska komma in genom den lilla, lilla dörren. Tur för honom att det fanns en riktig ingång också för mer storvuxna troll. Stubben är skapad av en motorsågs-konstnär (!) och inuti är den fantasifullt inredd. I taket hänger en stor bikupa i trä och i den lilla kaminen brinner en konstgjord eld. Vi bor i familjestubben som består av ett rum med härligt stor dubbelsäng, en liten trappa upp finns en våningssäng inbyggd.

 

Miniatyr av Göta kanal
Intill finns en minikanal som är en kopia av Göta kanals västra del. Där kan man plaska runt och slussa leksaksbåtar. På Norrqvarn händer mycket spännande. De förbereder barnteater om sjöodjuret Baby Nessie och i sommar spelas här också familjeföreställningar om riddaren Arn. Efter en god middag på restaurangen somnar trollfar, trollmor och alla trollungarna nöjda i stubben!


Lördag – nu ska det cyklas

Nu ska det cyklas! Det känns bekvämt att hyra utrustning av Johan på Sjötorps Upplevelsecenter. Han kommer med cyklar och hjälmar som passar oss alla. Otroligt lättrampade, men så har vi också nedförsbacke på cykelvägen från Norrqvarn till Sjötorp. Dit är det 9 km och en lagom utfärd för familjens yngste, även om han klagar över att han fått ”stringsadel”. I Sjötorp provianterar vi hos Maltes Fisk. Han har härliga fiskar i sin disk, så vi packar en matsäck med lax, sik och potatissallad. I Sjötorp tittar vi på alla båtar och besöker det lilla museet som berättar om livet vid Göta Kanal. Sen är det dags att cykla de 9 kilometrarna tillbaka till bilen i Norrqvarn. Nu är det lite mer uppförsbacke, men istället medvind! Det känns bara bra att cykla samma väg tillbaka för vyn från detta håll är faktiskt en annan. Men plötsligt säger det pang och Elias får punka på cykeln. Hur ska vi göra nu? Vi ringer Johan som kommer med bil och bara byter ut cykeln. Fantastiskt! Ytterligare en fördel med att hyra cykel. Men det kan vara bra att kolla att sådan service ingår för det är skönt att slippa ägna tid åt att laga punka när man bara vill cykla och ha semester. Rastplatserna längs Göta kanal är många och kommer väl till pass när vi ska äta vår matsäck. Tillbaka i Norrqvarn tar vi bilen och kollar in två trevliga vandrarhem, Vassbackens gästhamn, passar bra för de som gillar liv och rörelse. Men de som vill bo vackert och vilsamt väljer Tåtorps Café & Logi. Vi åker ändå vidare till Karlsborg och väljer att övernatta på Idas Skepparehus. Efter en hektisk dag, många intryck och ömma cykelbakar är det underbart att lyxa med bekvämt boende med altan ut mot Vättern. Gourmetrestaurangen Idas Brygga gör lyckan total.


Söndag – Erövrar Karlsborgs Fästning

Nu är det dags att erövra Karlsborgs Fästning. Den välbevarade fästningen är ett av Europas största byggnadsverk med en omkrets på drygt en halv mil och en yta på över hundra hektar. Vi börjar med att titta på en film om livet på fästningen i mitten av 1800-talet. Oväntat börjar vi känna krutrök och gevärsknallar skrämmer upp Elias. Guiden ropar att vi blivit anfallna och vi måste fly in i valven.
Det är upptakten på äventyrsturen på Karlsborgs Fästning. Även om inte fästningen någonsin blev attackerad så är det ändå intressant att ta del av hur det skulle kunnat gå till. Turen varar 1,5 timme och man har tagit vara på alla möjligheter till dramatiseringar. Guiden visar sig vara beväpnad och skjuter ner en rysk inkräktare som kommer över muren. 9-åriga Elias är uppspelt och förtjust över att få bli rädd och lever sig in i allt. Familjens blivande tonåring förhåller sig lite mer ljummen till alla effekterna. Men det är ett annorlunda och berömvärt sätt att arrangera en guidad tur. Detta blev crescendot på vår helg och vi kan bara nöjt konstatera att den innehöll allt man kan begära av aktiviteter, kunskaper, äventyr, mat och mys. En semester längs Göta Kanal kan varieras i det oändliga utifrån ålder, intressen och ekonomi.

För mer information: www.gotakanal.se (där finns också länkar till tipsen i dagboken).

Boka i förväg och hitta hit

Vuxna – 200 kr
Barn (5-14 år) – 100kr
Senior (65+ år) – 175kr
Student (student-ID krävs) – 175 kr

Sjötorp

Norrqvarn Hamn

Norrkvarn Kvarnen 1

Karlsborgs Fästning

Befälsgatan
0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.