Under 2015 reste vi mest till storstäder i Europa. Östeuropa blev mer och mer populärt men årets mest oväntade nyhet var Tokyo. Internetresebyrån Travellink har analyserat 2015 års resor och hittat årets mest populära resmål.

2015 var ett bra år för resande. Trots dyrare dollar och pund fortsatte vi nordbor resa som aldrig förr. Allra helst reste vi till Spanien, England och Östeuropa men Asien och USA fortsätter vara hett. Den dyrare dollarn kompenseras med fler och billigare flyg till både USA och Asien.

Spanien i topp men vi blickar österut

Som vanligt ligger storstäder som London, Amsterdam och Berlin i topp när det gäller populära resmål och Spanien är ohotat som det land vi nordbor allra helst besöker. Men det finns också en tydlig trend med allt fler resor till de östra delarna av Europa och både Istanbul och Budapest klättrar många placeringar på listan jämfört med föregående år.

För destinationer strax utanför topplistan syns en stor procentuell ökning av resor till Tallin, Riga, Gdansk och Poznán i Polen dit resorna ökat med över 200%. En trend som vi gissar kommer att hålla i sig även 2016 då Polen också kommer rymma Europas kulturhuvudstad – Wroclaw.

Östra Europa är både vackert, prisvärt och väldigt tillgängligt. Ska vi döma av hur resetrenderna har sett ut under 2015 tror jag att ännu fler kommer upptäcka nya resmål i till exempel Polen och Baltikum säger Elisabeth Lindberg, försäljnings- och marknadschef på Travellink Privatresor.

Utanför Europa ser vi att Thailand fortfarande är populärt även om Phuket tappar några placeringar mot föregående år. En nykomling på topplistan är Tokyo som klättrat hela 20 placeringar och antalet resor dit ökade med nästan 70% jämfört med 2014. En förklaring kan vara att det blivit fler direktflyg till Japan från Norden och speciellt Finnair har satsat hårt på flyg till Asien.

Topplista 2015. Siffran inom parentes är fjolårets placering.

Populäraste storstäderna 2015

1.London (1)

2.Amsterdam (5)

3.Berlin (3)

4.Barcelona (4)

5.Paris (2)

6.Malaga (6)

7.Budapest(10)

8.Istanbul (9)

9.Prag (8)

10.Rom (7)

Populäraste långresorna 2015

1.Bangkok (1)

2.New York (2)

3.Dubai (3)

4.Beirut (8)

5.Tel Aviv (5)

6.Los Angeles (4)

7.Miami (7)

8.Teheran (11)

9.Phuket (6)

10.Tokyo (20)

Statistiken baseras på ca 1 miljon köpta resor i Norden t om 28/12 2015.

—————————————————————————————————————————

Travellink är Nordens ledande internetresebyrå med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Företaget har tre affärsområden; privatresor, affärsresor och konferens & event. Travellink säljer flygresor från 440 olika flygbolag och över 550 000 hotell till mer än 40 000 destinationer världen över. Travellink ingår tillsammans med eDreams, Go Voyages, Opodo och Liligo i eDreams ODIGEO, Europas största internetresebyrå och e-commerceföretag. eDreams ODIGEO finns representerat i totalt 44 länder över hela världen. Företaget erbjuder ett stort utbud av flyg, hotell, hyrbilar och kombinationen av flyg och hotell.