I världens största djurpark med nordiska djur är ingen dag den andra lik. Djuren är sköna individer och att möta dem i vacker natur ger härliga och oförglömliga minnen. Djuren går i stora hägn i vacker skånsk natur. I parken finns också Barnens Zoo, ponnyridning, annorlunda lekområden och vattenrutschbana.

Den som vill koppla av kan med fördel göra det på Stiftelsen Skånes Djurpark. I naturskön skånsk miljö kan man ströva omkring och studera Nordens vanligaste djur men också sällsyntheter som europeisk vildkatt, vilket parken var först i Sverige att kunna visa. Vad vi som barnfamiljer tycker är bäst med Skånes Djurpark – förutom de nordiska djuren – är de stora ytorna och att det inte är så trångt. Här finns det gott om plats för barnen att rasta av sig. Och kanske kan det för en del föräldrar vara en bra avstickare på väg till Köpenhamn eller fortsatt färd söderut.


Störst i världen med nordiska djur

Enligt egna uppgifter är Stiftelsen Skånes Djurpark största djurparken i världen med enbart nordiska djur och en södra Sveriges populäraste utflyktsmål. Stiftelsen Skånes Djurpark ägs av Skånes landsting, Malmö stad och Höörs kommun och sponsras av företag.
Kul och lärorikt

Stiftelsen Skånes Djurpark är som en enda levande naturkunskapslektion och den som har svårt att skilja på myskoxe och bison kan lära sig skillnaden. Några andra djur man också kan se är varg, björn, älg, hjort, räv, stork och säl, och givetvis alla djur som finns på en bondgård.
Men populärast bland barnen är nog Barnens Zoo. Här ges det möjlighet att kela med olika tamdjur. För den som inte nöjer sig med att bara njuta av den vackra naturen och studera djuren arrangeras många specialdagar året om- t e x rovdjursdag, skattjakter för barn och vår- och skördefest samt den populära tomtefesten. Då kommer självaste Tomtefar och tittar till sina renar. På parkens hemsida www.skanesdjurpark.se kan man läsa om aktuella arrangemang.
Stenåldersmat

Förutom alla djur har parken ett historiskt förflutet också. I omgivningen har man funnit en 3000-årig forngrav. något man tagit till vara på i ett Forntidsprojekt. Skånes Djurparks camping och grottby, som är en egen organisation www.grottbyn.se, anordnar speciella forntidsaftnar där besökarna bjuds på en tidsresa 5.000 år tillbaka i tiden med möjlighet att göra upp eld på stenåldersvis och provsmaka stenåldersmat. Den som vill smaka modernare mat kan göra det vid restaurang Skånestugan vid entrén. Varm korv och enklare mat finns också. Men trevligast är att ta med en egen fikakorg och sätta sig vid ett bord längst promenadstråket.
Övernattning

Övrigt som finns är matplatser för egen mat, restauranger, skötrum, övernattning, vissa tillgänglighetsanpassningar för funktionshindrade är gjorda. Många goda övernattningsmöjligheter finns också nära djurparken såsom på Skånes Djurparks Camping eller på vandrarhemmet i Grottbyn. Dessa ligger i anslutning till parken se www.grottbyn.se. Hotell finns på Frostavallen, på ungefär en halv mils avstånd, se Frostavallen.

Mer info om Stiftelsen Skånes Djurpark finns på www.skanesdjurpark.com