Från första tanken om solresan – till att ni faktiskt vandrar ner mot stranden på semestern… Det behöver inte ta mer än några dagar med en sista minuten-resa. Här är en kort översikt med några goda tips och råd för er som ska söka efter sista minuten-resor med barn.

När årets semester äntligen är färdigplanerad, har det normalt skett många överväganden och beslut. Många barnfamiljer bokar semesterresan i god tid så de kan vara säkra på att få ett mysigt hotell. Både vuxna och barn ska ju få njuta av semestern.

Men vad händer om man inte hinner boka resan i god tid? Kan en restresa vara ett smart alternativ? Nej, säger de flesta barnfamiljerna. Men det är faktiskt möjligt att få en fantastisk familjeresa även med en restresa.

Först lite kort om sista minuten-resor

Vad är en sista minuten-resa?
Sista minuten-resor är egentligen inte helt korrekt ordval när vi talar om den här typen av resor. Resorna borde istället kallas för restplatser. I verkligheten är en restresa nämligen en resa som resebyrån inte lyckats sälja och vanligtvis blir de billigare ju närmare avresedatum man kommer. Sista minuten resor kan också vara flygresor och sista minuten flygbiljetter  kan också vara billiga.

Vad är fördelen med sista minuten-resor?
Den absolut största fördelen med att boka en restresa är pengarna som man kan spara. Om ni tar det lite kallt och vågar vänta med att boka, kan ni ha turen att få mycket valuta för pengarna. Eller iallafall lite extra fickpengar på resan. Periodvis kan ni komma iväg på en solsemester för cirka 1000 kr per person.

Vad är nackdelen med sista minuten-resor?
Som tidigare beskrivet, är sista minuten-resor egentligen en typ av restresor. Därför är utbudet av resor begränsat. Ni kan helt enkelt ha oturen att bara hitta sämre hotell eller lägenheter vid bokningstillfället. Reser ni dessutom som en stor familj och det är många som ska bo på samma hotell, kan det innebära att utbudet blir ännu mer begränsat.

Hitta den bästa semestern så här

Men vad gör man när det redan är i mitten av juni och man vill boka en chartersemester till Sydeuropa för hela familjen?

En bra början till att hitta bästa den restresan är en resesökmotor.

Resesökmotorer jämför priser och resor från ett stort antal resebyråer. På så sätt kan ni enkelt hitta den bästa och billigaste resan för familjen.

Ni ska vara uppmärksamma på att priset på resesökmotorer som Travelmarket.se anges som priset per person när två eller fler personer reser tillsammans. Använd resesökmotorn som en guide när ni ska hitta semesterresan.

Ni får ända vara lite kräsna
Även om utbudet är begränsat, kan det vara fördelaktigt att först sätta upp några krav på resan som ni vill iväg på. Det kan ju vara så att ni helst vill till Grekland eller vill ha en resa med All Inclusive.

Att ha det bekvämt är en stor del av semestern för de flesta – och framför allt för de som reser med barn. Restresor med All Inclusive är populära och kan vara ett utmärkt alternativ för barnfamiljer. Det är ju skönt att ha mat och dryck till hands – och inom räckhåll – under nästan alla av dygnets timmar. I restaurangen eller snackbaren finns det som regel alltid något för alla, oavsett smak och önskemål. Barnen tycker oftast det är kul att själv få hämta tilltugg, glass och dryck – och ni behöver inte oroa er för kontanter, kreditkort eller för att budgeten ska rusa iväg. Många All Inclusive-resor inkluderar alla måltider och drycker i priset för resan. Hittar ni en sådan resa, kan ni ha mycket bättre koll på ekonomin och spara pengar.

Får några år sedan var det svårt att hitta restresor med All Inclusive men lyckligtvis har det blivit lättare med tiden.

Om ni inte hittar exakt det ni vill ha, kolla de andra resorna och se om det finns en annan resa som passar er. Ring till resebyrån om ni känner er osäkra över något.

Se upp för ospecificerade resor
De allra billigaste restresorna är vanligtvis de så kallade ospecificerade resorna. Med en ospecificerad resa är det införstått att man i förväg inte vet vilket hotell man hamnar på. Reglerna skiljer sig lite mellan olika resebyråer, men i princip kan familjen riskera att hamna på olika hotell om ni väljer den här typen av resa. Och om ni är en familj som föredrar lugn och ro på kvällarna, kan det hända att ni hamnar på en plats där ungdomar festar och väsnas varenda natt.

När ni reser med barn, kan det absolut vara värt att välja en specificerad restresa istället för en ospecificerad resa. Då vet ni vad familjen kan förvänta sig av standard, läge och bekvämligheter som t.ex. pool. De flesta barnen förknippar ju poolen med att semestra och ser fram emot att hoppa i den. Därför ska ni absolut välja hotell med pool och / eller barnpool som ett kriterium när ni söker i sökmotorn för restresor.

Med specificerade restresor kan man dessutom visa hela familjen vad de har att se fram emot och skapa större trygghet för barnen. Genom att välja specificerat boende, slipper ni alltså negativa överraskningar och behöver inte packa utifrån eller förbereda er på en mängd okända faktorer.

Involvera familjen – men skynda på
Om du vill vara säker på att hela familjen blir nöjd med semestern, ska du givetvis involvera hela familjen i reseplaneringen. Särskilt äldre barn sätter stort värde på att få vara med och besluta om semestern.

Men tänk på att priset på restresor kan ändras blixtsnabbt. Var förberedda på att ta snabba beslut.

Njut av semestern när ni äntligen är på väg

När ni äntligen åkt iväg på resan till solen och värmen, njut av den! Det gäller att leva i nuet. Koncentrera er på att koppla av och vara tillsammans som en familj.

Glöm inte bort att undersöka vilka spännande attraktioner som ert resmål erbjuder innan ni reser. På många av resmålen, som man hamnar på med restresor, finns det stora och spännande äventyrsbad för barn. Det finns även många sevärdheter som kan bidra till spänningen för de äldre som t.ex. muséer och antika ruiner. Om det arbetar någon guide på ert hotell, ska ni inte vara rädda för att vända er till den. Guiden känner till resmålet, vad det har att erbjuda och kan ge er goda råd. Givetvis står guiden även till er tjänst om ni känner för guidade turer.

Om ni har balkong eller terrass, ska ni använda den så mycket som möjligt. Det är helt fantastiskt att sitta ute på balkongen eller altanen på kvällen när barnen somnat – att få slappna av efter en härlig dag och samtidigt njuta av välförtjänt vuxentid.

Om vädret mot förväntningarna visar sig bli mer Sverige än Sydeuropa, är det smart om ni har packat med några spel, ritblock och andra inomhusaktiviteter som hela familjen kan delta i.

 För mer info om sista minuten resor och billiga flygbiljetter besök Travelmarket.se