Det är lätt att förstå att Åre årligen besöks av hundra-tusentals skidåkare från när och fjärran. Framför allt är det fantastisk skidåkning med internationell klass som lockar. Den gemytliga byn och det rika utbudet av matställen, shopping och en mängd aktiviteter utomhus och inomhus bidrar till en helhetsupplevelse som inte ligger alperna långt efter.

När vi stiger in i hotellets stora entréhall möts vi av en gemytlig stämning och välkomnande personal. Entréhallen är trots sin storlek inbjudande som naturlig samlingsplats med bekväma fåtöljer och stor öppen spis. Efter incheckning bär det av till familjerummet. Rummet är modell större och smakligt inrett med nordiska färgval och material. Härifrån har vi utsikt över Åresjön, vilket ger en stämningsfull och harmoniskt känsla. Barnen tycker att det är extra coolt att det finns Playstation 3 i rummet. Holiday Club har allt som behövs för en komfortabel och avkopplande vistelse. Plus för rummens ljudisolering som stänger ute ljud från hotellkorridoren. Och extra plus för de trevliga vaktmästarna.


Härlig skidåkning för alla

Åre erbjuder utförsåkning för alla. Allt ifrån branta backar och off-piståkning till nybörjarbackar och flackare backar. Barnfamiljer kan välja mellan fyra särskilda barnområden och Åre Björnen erbjuder särskilda familjeveckor med aktiviteter och tävlingar. Vi hämtar den förbokade skidutrustningen och SkiPass i SkiStars butik som ligger i hotellbyggnaden – bekvämt att kunna fixa utan att behöva gå ut. Vår första skiddag har vi träff med Anders Gunnarsson som arbetar på SkiStar och guidar oss i Åres och Björnens skidområden. Barnen åker snowboard och vi vuxna carving. Det har snöat under natten och ligger ett härligt lager nysnö i backarna. Vi beger oss utför och det känns lite stelt de första åken eftersom det var ett år sedan senast. Det är en härlig lyckokänsla att glida ner för backarna och känna fartvinden i ansiktet. Anders ifrån SkiStar bidrar med tips för att förbättra skidupplevelsen och tipsar om Björnen-området. Björnenområdet passar extra bra för barnfamiljer eftersom där finns särskilda barnområden och aktiviteter. Resten av dagen går i skidåkandets tecken. Nästa morgon tar vi skidbussen utanför Åre Station med byte vid Åre kabinbana för vidare transport till Duved. Våra skidor förvaras i skidboxar bak på bussen. I Duvedområdet möts vi av breda backar fulla med härlig nysnö. Solen tittar fram en stund och vi blir hänförda av den betagande utsikten. I Hugos stuga i Tegefjällsområdet möts vi av en värmande brasa, varm choklad med vispad grädde och våfflor. Här passar det bra att mysa medan vinden viner utanför stugknuten. Eftersom det blåser rejält bestämmer vi oss att hålla till i backarna längre ner i dalen resten av dagen.


Inomhusaktiviteter på Holiday Club Åre

Fyrstjärniga Holiday Club Åre öppnade i november 2004 och ingår som första svenska upplevelseanläggning i koncernen Holiday Club Spa Hotels and Resort. Företagets koncept är att kombinera logi med spa- och fritidsaktiviteter. På Holiday Club finns det mycket att göra efter dagens skidåkning och uteaktiviteter. Till favoriterna, även för de som inte bor på hotellet, hör det fantastiska äventyrsbadet med 67 meter vatten-rutschbana och tillhörande saunaworld med sex bastutyper. Det finns även en stor spa-avdelning för den som vill mjuka upp stela muskler eller njuta av en behandling. Eller varför inte fortsätta träningen inomhus på gymmet? Det är också kul att utmana familjen i de andra aktiviteterna som finns. Rundpingis är roligt, men det är ofta kö. Vi provar också bowling, minigolf och fotbollsspel. Det finns även biljard och golfsimulator. Ett besök på LAB, en särskild avdelning för barn och ungdomar, är ett annat ”måste” för barnfamiljer. Här finns utbildad personal som tar hand om barnen och arrangerar en mängd aktiviteter.


Matupplevelser för alla sinnen

I Åre med omnejd finns många olika restauranger och caféer att välja mellan. Vi har valt att äta de flesta målen på någon av Holiday Clubs restauranger. Ett givet stopp efter en lång dags skidåkning är restaurang Easy Kitchen som serverar buffé med soppa, bröd, panpizza och dagens rätt. Restaurang Diner med underbar utsikt över Åresjön erbjuder vällagad à la carte-meny. En annan restaurang som varmt kan rekommenderas är Broken, precis i anslutning till bergbanan på torget, som serverar mat med inspiration från det amerikanska köket.


Skotersafari med snökontakt

Camp Åre erbjuder ett stort antal aktiviteter året om. Vintertid kan du välja mellan zipline, skotersafari, helikopterskidåkning, skärmflygning, snowkite, hundspann, turridning och många, många fler aktiviteter. Andra dagen går hela familjen med spänd förväntan till den plats där vi ska träffas för att uppleva Zipline. Åre Zipline Park, den enda i sitt slag i Europa, är en linbana som innehåller olika banor där du svischar fram över Åreskutans vackra natur. En upplevelse utöver det vanliga, som dessutom inte finns på så många platser i världen. Vi blir besvikna när guiden berättar att vårt Zipline-äventyr ställts in på grund av hård blåst. Men det visar sig att vi inte blir lottlösa, vi får i stället möjlighet att följa med på skotersafari.
Skotersafari

Vi känner oss som ett gäng michelingubbar när vi påpaltade står vid skotrarna och får en genomgång av säkerhetsrutinerna. Därefter bär det iväg i ett långt pärlband över Åresjön. Till en början går det sakta men allt efter som vi känner oss mer hemmastadda ökar farten. Vi lämnar Åresjön och kör upp mot fjället. Det är en fantastisk känsla att glida fram över det snöklädda landskapet. Vi stannar regelbundet för att samla ihop oss och stämma av att allt är som det ska. Tillfälle att fotografera ges också. Vi kör på djup och orörd snö och i en sväng bär det sig inte bättre än att en av oss vuxna helt utan förvarning välter med skotern. Vi faller mjukt i snön och får hjälp att komma på rätt köl. På fjället är det en vidunderlig utsikt. Prova gärna skotersafarin i Åre, det är en upplevelse och ett bra alternativ andra skiddagen då en del brukar drabbas av träningsvärk. Som alternativ aktivitet är det värt att också rekommendera icecart. Icecart är gokartbilar som körs på is fast mycket häftigare. Efter att ha betalat och provat hjälmar går starten. Det är tre koncentrerade killar som drar iväg och ingen vill komma sist. Varv efter varv ruser de förbi på isen. Efter några omkörningar och sju minuters körtid är det ändå så att det är barnens pappa som tar hem segern. Åre är precis så bra, eller kanske nästan bättre, än vad vi hade förväntat oss. Vi känner att det är så nära alperna man kan komma i Sverige. Vi tar med oss många härliga upplevelser och roliga minnen hem. Den suveräna skidåkningen, det stora utbudet av aktiviteter, alla trevliga och glada människor, den gemytliga stämningen, den mysiga byn och den otroligt vackra naturen kommer att finnas med oss långt efter att vi lämnat Åre.

För information om SkiStars anläggningar: www.skistar.com

För information om Holiday Club Åre: www.holidayclub.se