Reportage av gästskrivande familj.

Dags för 13-årige sonen att slita sig från dataspelen och istället ge sig ut på ”in real life”-resa med en mamma som insåg att här krävs något extra. Valet blev Jordanien! Resultatet blev en helt fantastisk mix av historia, underverk, kultur, hälsobad och en ökenstorm. 

Tänk, jag har tältat med min yngste tonåring i öknen och dansat med beduiner under en stjärnbeströdd natthimmel! Detta resminne är något jag kommer att leva länge på. Sedan några år finns det charter till Jordanien, ett lite annorlunda resmål som lockar. Vi tog ut svängarna och ville se allt. Resan började i Amman. Vi hade båda längtat efter en kulturchock, att åka till något vi inte alls kände till. På sju kullar ligger huvudstaden Amman, tätt, tätt, befolkad med hus på hus. Arabiskt, vänligt, myllrigt och lovande. Häpet betraktade vi Citadellet imponerande utgrävningarna högt beläget i staden. Människorna är vänliga och tillmötesgående, snabbt lär sig Elias arabiska uttryck och lär sig knyta en ”kefflya”, klassisk huvudbonad. Vi åker mot Jerash, en ännu mer storslagen arkitektonisk upplevelse. Där finns en av de bäst bevarade romerska ruinstäderna i världen bebott sedan stenåldern (innan romarna tog över). Där knallar vi på huvudgatan och försöker begripa att detta var ett handelsstråk kring år 100.
Gladiatordrömmar

Elias försöker leva sig in i hur det var att gå omkring i dåtidens ”gallerior”. Men riktigt häftigt blir det när vi träffar svenske Stellan Lind. Han är faktiskt Jerash störste arbetsgivare med 65 anställda. Entreprenören Stellan som arbetat inom läkemedelsindustrin har förverkligat en nästan 30-årig dröm. Han såg en gång filmen ”Ben Hur” och har länge drömt om att återskapa gladiatorspelen. När han fick se restaureringen av Hippodromen i Jerash så bara sa det klick. Stellan gick från ord till handling. Med professionell hjälp återskapade han kläder, rustningar och vagnar från då. Nu driver han en unik föreställning ”The Roman Army and Chariot Experience” två gånger varje dag och hans skådespelare är f.d. miltärer från Jerash (det var så han blev störste arbetsgivare). Det är en välarbetad föreställning med mycket kunskap om romarnas stridskonst. Strategispel på datorn i all ära, men inget går upp emot att vara där allt en gång uppstod. Omtumlade både av en man och hans dröm samt grymma romare åker vi vidare i bibelns fotspår och besöker Mount Nebo där Moses stod och såg ut över det förlovade landet. Väl där, så inser både son och jag att vi måste plugga mer biblisk historia när vi kommer hem. Det är härligt att se hur religonshistoria tar tag i sonen. Plötsligt föds en lust att vilja veta mer.
Döda havet – upplevelse för andra sinnen

Vi landar så småningom vid döda havet, en upplevelse för helt andra sinnen! Vi skrattar hejdlös åt den absurda känslan av att försöka simma eller röra sig i ett element där man blivit en kork! Så salt, så salt och jordytans lägsta punkt, 400 meter under havsnivån. Mycket hälsosamt. Här blir man pigg! Och ung! Av leran och luften alltså! Vi bor på lyxiga Mövenpick och njuter av att åka runt i eldrivna clubcars runt hela resorten. Det blev en välbehövlig vila, men vi är hungriga på mer. Äter utmärkt grillad kebab vid vägkanten. Så fräscht, så gott, så billigt (för annars är det rätt dyrt i Jordanien, ungefär som hemma). Vi ger inte upp våra bibliska studier IRL och en militärbil tar oss till Jesus fotspår i Bethany vid Jordanfloden, fullt av miltärer och bara några meter från Israel. Men det var här Jesus döptes av Johannes Döparen. Andäktigt betraktar vi platsen som öppnades först i slutet av 90-talet. Vi står på känslig mark, en lång kustremsa mot Västbanken. Vi är så nära oroligheter men trygga ändå. Jordanien har satsat hårt på säkerheten för turister. Varje dag informeras i radion om vikten av turismen, inget får hända utländska besökare. Säkerhetstänkandet märks överallt och också välviljan mot oss besökare.
Petra – ett av världens underverk

Vidare till underverket Petra, den gamla klippstaden som 2007 blev utsedd till ett av världens sju nya underverk. Om jag säger ”Indiana Jones och det sista korståget”, så förstår ni kanske vad som är att vänta. Vi rider häst fram till den kilometertrånga klippgången Alsiq som  öppnar sig mot skattkammaren Al-Khazna, 40 meter hög och uthuggen i flera våningar. För 3000 år sedan bodde här nabatéerna som smart nog konstruerad en tull med avgift för alla passerande mellan Arabien och Medelhavet. Pengarna gick till att bygga detta obegripliga mästerverk. Återigen häpnar vi hur de för 3000 år sedan kunde bygga med marmor och konstruera komplicerade byggnadsverk med vattensystem. Vi bugar inför en mäktig kultur och jag tänker tyst att detta är en god lektion i respekt för denna del av världen. Petra tar sin tid att upptäcka, hettan är påtaglig och vi tar åsnor till hjälp sista sträckan. Utmattade somnar vi på hotellet med kläderna på.
Beduinfest

När man nästan trodde allt var över så väntar resans höjdpunkt; ökenlandskapet Wadi Rum. Befolkat av beduiner. Även detta känt från filmduken; ”Lawrence av Arabien” och ”Red Planet”. Vi reser med jeep genom landskapet, stannar till vid beduintält, dricker te och får se en ökenstorm light som sveper in i vårt tält och ger oss grus i ögonen. Nu pratar vi verkligen ”in real life”, datapelen känns rätt klena i jämförelse med att låta alla sinnen påverkas. Vi hade hört rykten om att tältlivet i Wadi Rum skulle vara lite väl primitivt men det visade sig bli en alldeles underbar upplevelse. Vi hade det bekvämt och bra i vårt tält med sängar å allt. I närheten fanns både toalett och dusch i bästa campingstil och känslan av att få se solnedgången i öknen förvandlas till en stjärnbeströdd svart himmel var obetalbar! Den upplevelsen blev inte sämre av att beduinerna ordnade med fest. Lamm och grönsaker nedgrävda i en kolbädd under mark avtäcktes, smakade utmärkt och både Elias och jag fick lära oss arabiska dans ”moves”. Jag gick till sängs vid midnatt men hörde Elias skratta och prata med sin nyvunna vänner fram på småtimmarna.
Röda havet

En natt i öknen kändes tillräckligt, nu ville vi till Röda Havet. Hettan hade börjat stiga mot 45 grader, så allra bäst mådde vi under vattenytan, snorklande bland Röda Havets rika korallvärld. Det var bara att åka till kommunala badstranden, vada ut och snorklande simma iväg. Ett helt akvarium väntade nära strand. Turistorten Aquaba knöt ihop resan med upplevelsen från Amman, rikt arabiskt gatuliv med allt vad det innebär. I nybyggda Tala Bay pustade vi ut i bekvämt resortliv med dignade buffér och vänlig personal. Sonen gav resan toppbetyg och även jag med många reseminnen i min ryggsäck kunde konstatera; detta var något alldeles speciellt! En ovanligt härlig mix av kultur, historia, bad och äventyr.


Faktaruta:

Resan bokad via Apollo, http://www.apollo.se/
Mer om gladiatorspelen i Jerash: http://www.jerashchariots.com/

Rekommenderas:
Petra Crown Plaza Hotel
Tel : 00962-3-2156266, Fax: 00962-3-2156977
Amman International Hotel
Tel : 00962-6-5341712, Fax: 00962-6-5341714
Dead Sea Movenpick Hotel
Tel : 00962-5-3561111, Fax:00962-5-3561123
Aqaba Marina Plaza Hotel
Tel : 00962-3-2092900 , Fax : 00962-3-2062905
Wadi Rum Jabel Rum Camp
Tel & Fax : 00962-6-5351331