Sverige är fantastiskt med sina många herrgårdar och slott. Många är dessutom öppna för besökare och övernattande gäster. Barnens Turistguides reporter Lotta Hellman tog med barnen och testade att leva herrgårdsliv under en helg.

På Krusenberg Herrgård utanför Uppsala (25 min från Arlanda) kan man njuta av en herrgårdsweekend. Har man lite äldre barn så är detta ett härligt familjeäventyr där man tillsammans kan ta del av historiens vingslag i en genuin miljö. Herrgårdsbyggnaden i Krusenberg stod färdig 1802 och är uppbyggd på grunden och delar av källaren från det 1600-tals stenslott som brann ner 1717. Idag är herrgården varsamt renoverad och det mesta är välbevarat, inte minst de vackra originaltapeterna från 1830. Mina söner 9 och 12 år var mycket andäktiga när de intog afternoon tea i salongen. Framförallt fastande de för en kopia av målningen Karl XII likfärd (originalet hänger på nationalmuseum) som faktiskt målades på Krusenberg. Det är en pampig tavla med stark suggestionseffekt som satte igång många funderingar kring kungar och krig.

Varje herrgård med heder har ett eget spöke, så även här. I vita fruns rum har hon sin speciella plats vid bordet där det alltid står uppdukat med tallrik och glas. Godset har under hela sin historia styrts av starka kvinnor, medan männen varit ute i fält och krigat.

Aktivt herrgårdsliv

Men herrgårdsliv är inte bara en djupdykning i historia, utan också trevliga aktiviteter. På Krusenberg kan man förutom att leka kurragömma bland 120 äppelträd i slottsträdgården, även paddla kanot, spela boule, tennis och bada i vedeldat träkar på bryggan. På kvällen serveras en trerättes goumetmiddag. Den vackra herrgårdsmiljön blir en bra skola för bordsskick och allmänt vett och etikett. Det är liksom inbyggt i väggarna att uppföra sig som herrgårdsfolk och ”lektionen” blir bara lustfylld och spännande. Dessutom är måltiderna ett härligt frosseri. Krusenberg har en egen konditor som gör de mest ljuvliga bakverk och tårtor.

Familjeutflykt med guldkant

Detta är en lite dyrare familjeutflykt, men värd sitt pris för ett tillfälle när man vill sätta lite extra guldkant på tillvaron. Det har sin charm att för en helg förvandlas från en vanlig svensk familj till högadel med anor. På Krusenberg Herrgård erbjuds flera olika prisalternativ. Det billigare alternativet är att övernatta en natt. Då anländer man fredag eller lördag och serveras afternoon tea med scones och mycket annat gott. Till kvällen avnjuter familjen en välkomponerad trerätters middag. Övernattningen sker i dubbelrum och på morgonen ingår en stor frukostbuffé. Under vistelsen har familjen fri tillgång till tennis, boule, biljard, bastu, solarium, kanadensare och brygga.

Den familj som vill lyxa till det lite extra kan tillbringa en herrgårdshelg med två övernattningar. Då anländer man på fredagen och serveras en ostbricka med vin samt kaffe. Under lördagen avnjuts en stor frukostbuffé, afternoon tea och en delikat trerättersmiddag. Innan avresan på söndagen serveras frukostbuffé i det gamla herrgårdsköket.

För mer info: www.krusenbergherrgard.se