Vem drömmer inte om turistländer som passar barnfamiljen året runt och som finns nära och dessutom har stort utbud kombinerat med låga priser?

För familjen med sådana drömmar är det dags att uppleva Polen. Ta färjan eller flyget över Östersjön och vips är du i ett lagom exotiskt land med både stort utbud och prislappar långt under vad vi är vana vid. Till Polen kommer miljoner utländska turister varje år. En avgörande betydelse har de förändringar som skett kring den polska turismen de senaste åren. Utvecklingen har varit närmast explosionsartad och andra länder få se upp nu när Polen är på frammarsch som turistland. De flesta barnfamiljer på semester i Polen tar in på hotell och pensionat men ett roligare alternativ är att bo på en bondgård. Familjefester på en bondgård förenar nytta med nöje och var och en i familjen finner sin egen sysselsättning. Man kan utforska hemligheter i det regionala köket, lära sig köra traktor eller slå hö med lie. Om detta inte räcker till kan man försöka mjölka korna.
Mängder av aktiviteter

Bredden på aktiviteter för en barnfamilj i Polen är stor. Vad sägs till exempel på att besöka Dobre Miasto i Masurien där träffas familjespelmanslag från olika länder varje år för att visa att musiken för människor samman. En annan stor familjeattraktion är världsmästerskapen i guldvaskning i Złotoryja, där guldet tycks ”ligga på gatorna”. Och de som älskar Östersjöns guld, bärnsten, besöker gärna stranden. Bärnstenssökare i Stegna nära Gdańsk kan gå på stranden och göra mängder av egna fynd. Polens Östersjökust kallas för Polens Riviera är känd för sin skönhet. Här finns också ett badparadis för både vuxna och barn. Här kan familjen shoppa, äta gott och billigt och besöka barnvänliga attraktionerna som aquaparker, havsakvarier, zoo, med mera (se länkar i slutet på artikeln).
Snöäventyr i Polen

Många tror säkert att det bara är sommaren som gäller för att åka till Polen men landet har mycket att erbjuda även under hösten och vintern. När snön knarrar under skorna är det dags för ett slädparti. Åk med en stor släde som dras av ett par hästar anslutas några kälkar. Ett slädparti med facklor som belyser skogsvägen under bergsgranarna lämnar ett oförglömligt intryck. Också bergskarnevalen i Bukowina Tatrzanska stannar kvar i minnet. Kälkkapplöpning på s.k. ”kumoterki”, skidåkning där man blir dragen av en häst och modiga tävlingsdeltagare är en hit.  I Karkonosze äger Piastów-loppet rum som årligen samlar tusentals längdåkningsdeltagare. De yngsta är tre år medan de äldsta är över 70 år.
Vattenparker i Polen
Aqua Park Polkowice, www.aquapark.com.pl
Aqua Park i Sopot, www.aquaparksopot.pl
Centrum Wodne Laguna, www.cwlaguna.pl
Park Wodny Relax, www.wodnyrelax.pl
Park Wodny Tarnowskie Gory, www.parkwodny.com.pl
Park Wodny i Darlowo, www.parkwodny.net/park
Park Wodny i Krakow, www.parkwodny.pl
Wodny Swiat Nemo i Dabrowa Gornicza, www.nemo-wodnyswiat.pl


Familjecentran i Polen

ARCO, www.arco-bowling.pl
Family Park i Bydgoszcz, www.familypark.pl
Hulakula, www.hulakula.com.pl