Familjevänligt och äventyrligt på samma ställe. Att sitta i liften och spana efter tigrar och vargar är spännande både för stora och för små. Barnens turistguide besökte Orsa Grönklitt en vecka i januari.

Testpatrullen på tre barn ålder 6, 8 och 10 år tog sig an slalombackarna med stor entusiasm. Att åka en vecka i januari kan vara kallt och mörkt men vi hade turen på vår sida med alldeles lagom temperatur och de mest spektakulära solupp- och nedgångar, himlen färgades rosa och vyn ut över Orsasjön var lika magisk varje dag.

Boende och safari i Orsa

Boendealternativen är många, allt från lägenhet, stuga till husvagn. Vi bodde i ett flerfamiljshus precis vid pisten, väldigt smidigt att kunna glida in på skidor till lunchen och barnen behövde inte bära sin utrustning någon gång. Stugan liksom resten av anläggningen kändes fräsch och omhändertagen. Närlivs, skidshop, uthyrning och barncenter hade alla hög service och generösa öppettider.

Maskoten Bärra blev snabbt barnens favorit och de hängde med på äventyr, Bärra-race och Rovdjurssafari.  Skidåkning kan vara tröttsamt för små ben så alternativa aktiviteter ett par timmar under dagen är väl uppskattat. Personalen tog hand om barnen på bästa tänkbara sätt och det tog inte lång tid förens liftvakter och skidlärare lärt sig barnen namn och hälsade glatt, vilket barnen gillade. För mindre barn som inte orkar åka hela dagen finns också barnpassning i Varglyan, lugnt och behagligt med pyssliga aktiviteter.

Rovdjurssafarin var extra spännande då den startade med en tur i skoterpulka upp till toppstugan.

Sen vandrade gänget genom hela rovdjursparken och hälsade på isbjörnar, snöleoparder, tigrar, vargar och järvar. Under den tiden kunde två skidglada föräldrar ta ut svängarna i områdets fina röda och svarta carvingbackar.

Snälla pister med inslag av bus

Pisterna bjöd på stor variation mellan röda och blå backar, en och annan grön och svart backe skymtades också men de blå var snälla och passade hela patrullens barnstyrka.

Vi fick också testa på sjukservicen då en av patrullmedlemmarna ramlade i liften då snowboard skulle testas. Hon vred sitt knä och på mindre än en minut fanns sjukvårdare på plats som tag hand om henne, skoter till sjukstugan och bandage på knät. Rekommendation vila, tyvärr är vila helt omöjligt för den lilla damen och ett par timmar senare var hon ute i pisten igen, denna gång på skidor. Ingen skada skedd men ett ypperligt omhändertagande.

Vilt och familjärt

Vad skiljer då Orsa Grönklitt från andra skidanläggningar? En av de stora skillnaderna är naturligtvis rovdjursparken, var kan man sitta i en lift och se en vargflock, eller titta på livs levande tigrar på afterski med en varm choklad i handen? Helt overkligt men väldigt spännande!

Vi var där under en mellansäsong, efter jul och nyår men innan sportloven drar igång, dessutom sön- tor, alltså mitt i veckan. Det resulterade i väldigt lite folk, inga köer vid liftar och vi stötte på ny pistade backar precis innan liften stängde vid 15:30. Det är helt fantastiskt om man har möjlighet att åka denna tid.

Den familjära stämningen från personalen var också en bidragande orsak till att vi gillade Orsa Grönklitt så mycket.  En lagom stor anläggning med härliga pister, vänlig personal, äventyrliga aktiviteter och rovdjur, helt perfekt för en barnfamilj!

Barnens kommentar: Vi vill inte åka hem!

Läs mer och boka www.orsagronklitt.se