Så sitter vi 60 meter upp i luften i vad som sägs vara världens största berg- och dalbana i trä. Det som såg högt ut ifrån marken känns hårresande högt när man ser ner från toppen och snart ska störta utför de 60 metrarna i 120 km/h…

Att resa med barn har sitt pris och jag börjar ångra att jag åter fallit för dotterns ”Snälla, du kan väl följa med upp, det är inte alls farligt”. Jag klamrar mig fast och blundar och väntar på det oundvikliga. Det känns som man befinner sig i fritt fall som aldrig tar slut när berg- och dalbanans vagn störtar de 60 metrarna. 145 sekunder senare bromsar den in och vi som haft modet att åka i Colossos på Heide Park i Tyskland kan stappla ut, blekt leende åt de föräldrar som ivrigt påhejade av sina barn tvingas ta plats för nästa åktur.


Upplev med barn

Att resa med barn handlar om att uppleva. Och uppleva är något vi ska göra i Tyskland under några intensiva dagar. Det är dags att inventera ett axplock av landets spännande äventyrsanläggningar och familjeattraktioner. Från Hansa Park i norra Tyskland via bland annat nämnda Heide Park till Wolfsburgs Autostadt och Bremen. Fördelen med många tyska nöjesparker är att även parkerna är väl tilltagna och inte känns hopträngda – här talar vi verkligen om parker med generösa utrymmen. Och vad det gäller själva attraktionerna är som sagt inget sparat för att ge besökarna maximala kickar.
Bordershopping och nöjesparker

Sedan Öresundsbron i Malmö byggdes är det självklart att ta bilen till Danmark och Tyskland då och då om man bor inom rimligt avstånd. Det har blivit något av lämmeltåg att åka via Rödby-Puttgarden med Scandlines www.scandlines.se och kombinera ”bordershopping” med en nöjestrip för hela familjen. Överfarten mellan Rödby i Danmark till Puttgarden i Tyskland tar bara 45 minuter och för mindre än 1000 kr går färjebiljetten att kombinera med nöjespaket som inkluderar inträde till nöjesfält för sex personer. Scandlines hemsida uppdateras regelbundet med olika erbjudanden. Föredrar du istället att åka raka vägen till Tyskland och dessutom njuta längre av sjöturen går det utmärkt att åka med TT-line www.ttline.se som trafikerar från Trelleborg till Travemünde och Rostock. På TT-lines sajt finns många bra förslag och restips i form av weekendpaket, familjepaket och minisemestrar. Varför inte göra en rundtur genom att köra ut via Rödby-Puttgarden och hem via Travemünde eller Rostock?
Hansa Park i Sierksdorf

Redan för över tio år sedan när vi som barnfamilj började upptäcka Tyskland kunde det konstateras att Tyskland är ett föregångsland när det gäller aktiviteter för barnfamiljer. Vi har under årens lopp regelbundit återkommit för att ta del av nöjesparker, städernas många årliga medeltidsspel och sagovägar (se tidigare publicerad artikel ”Tyskland runt” på Barnens Turistguide). Den resa vi gör nu startar i Hansa Park. Parken har tack vare sin närhet till Puttgarden mängder med svenska och danska besökare och ligger längst väg A1 i Sierksdorf cirka sex mil sydöst (se www.se.map24.com för exakt vägbeskrivning).
Hansa Park för hela familjen

När entrén är betald är det fritt fram att ta del av allt som finns i Hansa Park www.hansapark.de. Hansa Park ligger vackert placerat vid havet och medan barnen rusar iväg för att upptäcka alla åkattraktioner går den mer stillsamme föräldern till det höga utsiktstornet som ger en fin överblick över parken och kusten. Närheten till havet har inspirerat till flera av parkens teman. Barnens favoriter blev snabbt Piratlandet, Super splash (en variant av stocken) och White-Water Ride – alla med mottot att få deltagarna så blöta som möjligt.


Barnvänligt på Hansa Park

Själva Hansa Park är perfekt för barnfamiljen som har både mindre och större barn. Här finns flera lugna karuseller och attraktioner, samtidigt som det finns utmaningar för de tuffare i form av Nessie, Speeding Roland, Flying Shark och Flying Dutchman, som gör allt för att vända upp och ner på verkligheten. Närheten till färjelägret i Puttgarden gör att Hansa Park är perfekt att kombinera med inköpsresan och garanterar att hela familjen blir nöjd.


Meereszentrum i Burg/Fehmarn

Meereszentrum eller om man så vill på svenska, Marincentrum, www.meereszentrum.de i Burg/Fehmarn ligger också nära Puttgarden och är en anläggning som förklarar livet i havet. Mest fascinerande för barnen är hajarna. På Meereszentrum ges möjlighet till närkontakt med hajar och rockor och andra havsdjur. Du går genom gångar och tunnlar mellan gigantiska ”akvarium” och det känns som att gå på havsbotten.


Sea Life vid Timmendorfer Strand

Intresserade av marint ska inte heller missa Sea Life www.sealife.de vid Timmendorfer Strand, som dessutom ligger nära Travemünde – vilket är ett utmärkt läge för den som planerar att åka färjan via Travemünde. Sea Life samarbetar med bland andra Greenpeace och förutom anläggningen i Timmendorfer Strand finns Sea Life-anläggningar även i Berlin, Dresden, Nürnberg, Konstanz, Speyer och Oberhausen.

sq
Heide Park vid Soltau

Så, barnen tycker det var för små karuseller på Hansa Park och att det var alldeles för lugnt att titta på hajar? Då är det dags att köra till Heide Park www.heidepark.de vid Soltau, söder om Hamburg, och den omtalade Colossos, som sägs vara världens största berg- och dalbana i trä. Att anläggningarna i Tyskland konkurrerar om att erbjuda de mest hårresande åkattraktionerna är det ingen tvekan om och på Heide Park har man inte sparat på något.


Heide Park för tuffingar

Att Heide Park är byggd för den som vill prova sin tuffhet avslöjar namnen på en del av dragplåstren, eller vad sägs om namn som Scream, Big loop, Topspin, Break-dance och Condor – för att bara nämna några av de cirka 40 värstingarna. För att tilltala den yngre publiken finns stillsammare karuseller och till och med olika djurshower. En rolig detalj med Heide Park är att parken är uppbyggd kring olika teman, alla med sin personliga stil. Här finns både en mindre upplaga av Frihetsgudinnan och av Vita huset. Byggnaderna är dessutom inte bara till för syns skull utan fungerar som restauranger med utbud för alla önskemål och smakriktningar. Att parken håller öppet ända fram till siste oktober gör det möjligt för alla att hinna med en spännande höstweekend utomlands bara 40 mil från Sverige.
Fågelparken Walsrode

Efter upplevelserna på Heide Park har säkert även de vildaste barn fått nog ett tag. Då passar det bra att besöka det lugnare Fågelparken Walsrode www.vogelpark-walsrode.de som ligger i samma område som Heide Park. Fågelparken Walsrode sägs vara en av de större fågelparkerna med 4000 olika fåglar fördelade på 700 arter. Förutom fåglar bjuds det på uppvisningar av bland annat falkenerare. Även själva parkanläggningen ger en härlig avkoppling.

Autostadt i Wolfsburg

På vår färd har vi nu kommit en bit in i Tyskland och nått fram till Wolfsburg. Även om Tyskland kan förknippas med fantastiska äventyrsparker är det ofrånkomligt att inte koppla ihop Tyskland med bilar också. Något tyska bilindustrin tagit fasta på och byggt upp en turistvänlig bilstad, Autostadt www.autostadt.de, i anslutning till bilfabrikerna. I Autostadt kan (kanske framför allt pappor) få sitt lystmäte av tysk bilbyggarkonst. Förutom att följa hur det går till att bygga bilar och besöka bilmuseum finns det en hel del roligt för barnen att göra. Här kan de yngre i familjen ta körkort på bilbanan, formge bilmodeller i datorer och mycket mer. Den som vill kosta på kan dessutom övernatta på lyxiga hotellet Ritz-Carlton som finns på Autostadts område och där kändisar brukar bo. Autostadt är en imponerande och pampig plats, så låt dig inte avskräckas av den stela webbsajt som är Autostadts ansikte mot cyberrymden, utan planera ett besök och upplev med egna ögon.

Bremen för barn

Hittills har vi skrivit om en handfull av Tysklands många anläggningar för barnfamiljer. Men något som absolut inte får glömmas bort på resan är att uppleva de tyska småstäderna. De flesta är charmiga och barnvänliga och flera har lokala skådespel på somrarna. En stad som vi tittade närmare på var Bremen www.bremen.de. Bremen är säkert för de flesta familjer känt från sagan om ”De fyra stadsmusikanterna från Bremen”. I Bremen startar också den tyska sagovägen www.deutsche-maerchenstrasse.de för att fortsätta sina 50 slingrande mil söderut. På torget står en staty till minne och ett teatersällskap återskapar sagan varje dag under sommarmånaderna.


Piratskepp lastat med pannkakor

I Bremens bitvis väldigt trånga gränder, där man ibland får gå på led en och en, finns mycket kuriosa att titta på och är en utmärkt plats för mammor och döttrar att shoppa. Den som letar sig ner till kanalerna, som går genom staden, kan åka båtfärd eller varför inte njuta lunch på det kombinerade pirat- och pannkaksskeppet Admiral Nelson. Här serveras pannkakor på både längden och tvären i de mest otroliga kombinationer.


Universum Science Center i Bremen

Att Universum Science Center i Bremen www.universum-bremen.de är något speciellt syns redan på utsidan. Som ett strandat UFO ligger det i utkanten av staden. Här kan både barn och vuxna få ta del i de olika teman kring vetenskap och människans sinnen som finns. Över 250 permanenta stationer för besökaren genom människans utveckling till ut i rymden. Bremen är en trevlig stad för barnfamiljer och har ett rikt utbud av aktiviteter som tillfredställer de flesta intressen.
Boende i Tyskland

Att hitta boende i Tyskland är lätt. Allt ifrån traditionella hotell, campingar, gästhus och vandrarhem finns. Ett boende som vi vill rekommendera lite extra är ”bo på lantgård”. Det sägs att det var just i Tyskland som begreppet först myntades innan idén spreds vidare till andra länder. Och nog för att det kan stämma, Tyskland har många härliga lantställen som ger en chans att umgås med både ortsbefolkningen och djuren på gården. Är du intresserad är det värt att besöka www.landtourismus.de och få tips på olika lantställen.

Ett annat mycket bra ställe att hitta information om Tyskland är på Tyska Turistbyråns hemsida http://www.germany.travel/se/index.html Tyska turistbyråns hemsida är en guldgruva för tysklandsresenären och här finns bland annat förslag på resrutter samt mängder av länkar och restips.
Fakta om Tyskland kan du i Sverige få av
Tyska Turistbyrån AB
Tfn 08-665 18 81
http://www.germany.travel/se/index.html