– Tapas och grillad färsk fisk populärast  

86 procent tycker det är viktigt att prova på den lokala maten när de är ute och reser. Närmare 5 av 10 (47 procent) väljer helst spanska tapas följt av grillad färsk fisk, grekisk tzatziki och skaldjur på semestertallriken. Det visar Vings Resepanel där 17 453 personer svarat på frågor om semester. Det som däremot väljs bort är hamburgare och korv med pommes frites.

– Många svenskar är väldigt matintresserade och intresset för det kulinariska följer också med på semestern. Många väljer då bort klassisk snabbmat som hamburgare eller korv med pommes frites och istället vill de flesta testa lokalt lagad mat som spanska tapas och grillad färsk fisk, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Topp 10: Vilka internationella matfavoriter har du (tre svar möjliga)?

  1. Spanska tapas 47 procent
  2. Grillad färsk fisk 37 procent
  3. Grekisk tzatziki 29 procent
  4. Skaldjur 28 procent
  5. Kötträtter 27 procent
  6. Souvlaki 20 procent
  7. Thaimat 19 procent
  8. Pastarätter 16 procent
  9. Meze 13 procent
  10. Turkisk kebab 9 procent

 

Om Resepanelen:

Resepanelen är en internetbaserad, oberoende och opolitisk panel som speglar åsikter när det gäller semester, resor och andra närliggande frågor. Den här panelen har besvarats av 17 453 personer. Undersökningen genomfördes i maj 2017. Att vara med är frivilligt och helt kostnadsfritt, och man kan när som helst lämna panelen. Urvalet är ett s.k. bekvämlighetsurval och de som svarar väljer själva att göra det via en webbenkät.