Stå i en storm, experimentera med en vindtunnel, provsitt flygplanet Draken 35 eller flyg själv i en likadan simulator som riktiga stridspiloter tränar i. Och passa på att se ett alldeles äkta flygplansvrak. Flygvapenmuseum i Linköping är ett av Sveriges häftigaste museer där barnen kan leka och lära – alldeles gratis.

Nöjesparker och badstränder hör förstås sommaren till. Men ibland vill man också se den där nyfikenheten och upptäckarglädjen i barnens ögon när de lär sig nya saker. Flygvapenmuseum i Linköping är det perfekta avbrottet för barnfamiljen som vill göra något mer av sommarsemestern. Där kan barnen leka sig till nya, spännande kunskaper.

– Vi har tänkt på hela familjen, men särskilt mycket på barnen, när vi har planerat museet, säger Yvonne Olofsson, en av museipedagogerna på Flygvapenmuseum. Vi har ett särskilt familjespår i utställningen och även science centret Flyglabbet, med massor av experiment och stationer där barnen kan lära sig mer om aerodynamik.

Flygvapenmuseum är något så speciellt som ett militärhistoriskt museum som är både barnvänligt och i allra högsta grad interaktivt. Det innebär bland annat att barnen kan gå in i en Helikopter 1, som kallas ”Bananen”, och se hur det ser ut där. De kan lyssna i hörlurar hur olika flygplansmotorer låter. Och de kan prova hur det är att stå i en riktig storm.

– Det är väldigt populärt, berättar Yvonne Olofsson. Man sätter igång den stora motorn och får känna hur det känns fysiskt när en riktig storm tar tag i håret.

En av de mest populära avdelningarna på museet är science center Flyglabbet där fokus ligger på experiment kring flyg, luft och aerodynamik. En station där många stannar länge är Blåsningen, tre starka luftpelare där man kan leka med bollar och tygstycken för att själv experimentera med luft och vind. Vid en annan station kan man själv testa att styra ett modellplan i en vindtunnel med hjälp av olika roder.

Barnen kan också prova på att vara flygledare, göra piloternas eget simultantest eller flyga själv i någon av de fem-sex olika simulatorerna. För de vuxna och lite äldre ungdomarna finns en äkta JAS 39 Gripen-simulator man kan boka tid i. Där får man med hjälp av en instruktör testa att flyga en Gripen.

– Man kan också bygga sitt eget flygplan i Flyglabbet, antingen i datorn eller genom att vi viker flygplan i vår pysseldel av labbet, berättar Yvonne Olofsson. Och det finns alltid flygvärdar på plats som kan hjälpa till.

– Under sommaren ska vi ha experiment-shower varje dag. Då kommer någon av våra museivärdar att dyka upp någonstans och göra experiment med barnen.

En särskild utställning i sommar är Djur och krig. Det är en vuxenvänlig barnutställning som visar hur djur har använts i försvarsarbete och krig genom åren. Även i de fasta delarna av museet finns det mycket spännande att upptäcka för barn. Som exempelvis det alldeles äkta flygplansvraket av DC-3:an som sköts ned över Östersjön på 50-talet.

– Den delen av utställningen är full av mystik och många barn vill hålla någon i handen när de tittar på vraket. Det är en oerhört spännande historia om hur DC-3:an försvann och sedan hittades efter så många år. Det blir en väldigt konkret berättelse om Sverige, kalla kriget och neutralitetspolitiken som man kan prata med barnen om.

Genom hela utställningen guidas barnen av Flygvapenmuseum egna maskotar måsen Viggo och draken Drakel. De har till exempel finns en egen audioguide för barn med en tillhörande karta. Ibland dyker figurerna också upp i egen hög person någonstans på museet.

– De är ganska bångstyriga, så de kan dyka upp där man minst anar det, säger Yvonne Olofsson och skrattar.

Flygvapenmuseum är ett modernt teknik- och kulturhistoriskt museum med utställningar om militärflygets utveckling från det tidiga 1900-talets pionjärer fram till dagens JAS 39 Gripen. Flygvapenmuseum är också en plats där kunskap och lek möts på ett självklart sätt. I Flyglabbet, museets science center, finns flygsimulatorer och experimentstationer på tema flyg. På museet finns också butik, restaurang, faktarum och konferensmöjligheter. Flygvapenmuseum ingår i myndigheten Statens försvarshistoriska museer tillsammans med Armémuseum.