Legoland i Billund är efter Tivoli och nöjesfältet Bakken Danmarks tredje största turistmål. Legoland är otroligt populärt inte bara för danskar och svenskar utan för besökare från hela Europa.

Legoland i Billunda på Jylland www.legoland.dk är ett av svenska barnfamiljers käraste resmål i Danmark. Ett tips är att lägga upp resrutten så att man övernattar i närheten av Legoland för att tidigt på morgonen hinna vara där när grindarna öppnar. Snabbt därefter är köerna vid entréerna långa och väntetider vid de olika åkattraktionerna i parken långa, och med tanke på att de bara varar några minuter får man bereda sig på mycket köande. Den förälder som minns Legoland som barn kommer säkert ihåg alla fantastiska miniatyrstäder av legobitar. Givetvis finns allt detta kvar, och likt jättar går vi besökare omkring och tittar ner på de små konstverken.


Legoland är mer än ett miniatyrland

Så tyckte vår testfamilj, familjen Sjöström:

Fakta: Detta är en nöjespark med lego! En del med minilandskap och byggnader som man kan vandra runt i och titta och leka i. En annan med karuseller för stora och små som finns med flera teman, bland annat indiantema. Det finns en 4D biograf och en stor lego-verkstad samt duplolekplats. Dessutom finns det många cafeér och restauranger.

Allmänt intryck: Legoland är bra. Vi hade roligt hela tiden. Parken är fin och välskött.

Extra bra:
Att man har placerat ut legodjur vid en del attraktioner.

Inte bra: Vissa attraktioner var väldigt korta.

Värt att tänka på: Gå till karusellerna först. Karusellerna stänger kl 18 och legovärlden har öppet till 20.

Men sedan flera år finns också nyare avdelningar i Legoland och mer än 50 olika andra aktiviteter. Vad sägs till exempel om Miniland och Duploland för de minsta barnen med karuseller, båtar och helikoptrar för familjens yngre att åka i – givetvis byggda för att likna lego. I Imagination Zone kan besökare uppleva lego med hjälp av datorer, 4D i form av bland annat Skandinaviens största 4D biograf. I Legoredo Town förs vi tillbaka till vilda westerns dagar och träffar indianer och cowboys. Den som vill dryga ut semesterkassan kan prova att vaska ”guld”. Är du en äkta viking kastar du dig också ut i Viking River Splash som garanterar att du blir rejält blöt. Andra avdelningar på Legoland är Adventure Land som utmanar både stora och små genom sina leksaker. De minsta kan köra elbilar medan hela familjen får åka djungelracer eller prova färdigheterna på hängbroar och i labyrinter. Den som inte fått nog kan också besöka Piratland och Lego City. Lägg därtill alla shower och events som parken också bjuder på.

Legoland har över en halv miljon besökare

Eftersom det är första gången vi besöker Legoland som föräldrar och inte som barn är vi lite vilse först och känner inte igen det Legoland vi minns som små. Då var Legoland just miniatyrstäder uppbyggda av legobitar. När vi nu som föräldrar besöker Legoland ungefär 20 år senare har parken byggts ut otroligt mycket. Ibland undrar vi om det verkligen är Legoland vi befinner oss på och inte en ”vanlig” nöjespark. Under sommarmånaderna har Legoland över en halv miljon besökare så se till att vara på plats innan grindarna öppnar och ha redan innan besöket planerat vad ni helst vill se. Ett tips är att börja längst in i parken eftersom ni då slipper köerna de första timmarna.

Läs mer: www.legoland.com
Mer info: På Danmarks officiella Internetguide VisitDenmark får du all information som behövs inför resan till Danmark. http://www.visitdenmark.se