Centrala Köpenhamn är fullt av attraktioner för både barn och vuxen. Klassikern Tivoli står sig fortfarande bra men det finns också andra sevärdheter som lockar i denna dejliga huvudstad.

Det är något exotiskt med att resa till Köpenhamn. Förr gick det båtar mellan Malmö och Köpenhamn, idag är det tåg över Öresundsbron som gäller. Kliv på Öresundståget någonstans i södra Sverige eller vid Malmö Centralstation och vips far du över bron ända till Huvudbangarden mitt i smeten. Mellan Helsingborg – Helsingör och Landskrona – Ven – Köpenhamn går det färjeförbindelser och den som vill kan köpa en Öresund-runt-biljett för att hoppa av och på vid vilken station man vill. Ett tips om du har bil är att köra till sista tågstationen innan bron som heter Svågerstorp (bredvid köpcentret Bauhaus), här finns finns flera P-platser och är lättare att köra till än centrala Malmö.

Centrala sevärdheter

På plats i Köpenhamn är det klokt att skaffa Köpenhamnskortet som ger gratis inträde och rabatter till många sevärdheter. Korten köps på turistbyrån mitt emot centralen bredvid Tivoli. En båttur eller en sväng med de speciella dubbeldäckade sightseeingbussarna, så kallade Hop-on hop-off-bussarna, ger bra överblick över staden. En karta är också en fördel att ha, de finns på bland annat turistinformationen, färjorna eller Malmö och centralstationen. Eller varför inte tanka ner en Köpenhamnsguiden till din mobil?

Förslag till en familjedag i Köpenhamn

Morgon
Ta Öresundståget till Köpenhamns central.
Skaffa köpenhamnskort, karta mm på turistbyrån mittemot.
Strosa Ströget mot Nyhavn, ta en glass/fika längst vägen.
Hoppa på en tur med sightseeingbussarna.

Förmiddag
Besök sevärdheter som slotten och lilla sjöjungfrun, se vaktavlösningen vid drottningens slott. Är barnen trötta hoppa på en Hop on, hop off-sightseeingbuss.

Lunch
Käka med tonåringarna på Hard Rock Cafe vid Tivoli.

Eftermiddag
Fortsätt upptäcka allt längst ströget och runt Tivoli. Här finns bland annat Riplyes och Guniess.
Ta en fika på och besök Glyptoteket.

Kväll
Nu är det dags att dra sig mot Tivoli och tillbringa resten av sena eftermiddagen och kvällen i nöjesparken.

Bra med Köpenhamn är att många familjeanläggningar finns på gångavstånd i centrum. Däremot får den som vill besöka konstutställningarna på Lousianna, Akvariet, upptäckarcentret Exprimentariet och Bakken (som är en motsvarighet av Tivoli) ta en tur med tåget till Charlottenlund. Den världdsberömda statyn av Lilla sjöjungfrun finns strax utanför stadskärnan i hamnen vid Kastellet.

Tips på bra sevärdheter

Vad är då bästa sevärdheterna för en barnfamilj? Klassikerna är Tivoli, som är ungefär som Gröna Lund och Liseberg. Tivoli är lagom stort och har allt ifrån åkattraktioner för små barn till riktigt gastkramande turer för tonåringen. Köp åkband och du kan åka så mycket du orkar. Men innan ni avslutar eftermiddagen och kvällen på Tivoli passa på att börja med till exempel Glyptoteket som ligger runt hörnet på Tivoli. Glyptoteket är ett av Danmarks mest kända konstmuseer tilltalar förmodligen de äldre barnen mest och bjuder på många utställningar och fakta om Danmark. Här finns också mängder av historia, tavlor, statyer och ett vackert fik. Tyvärr är Madam Tussous vaxkabinett som låg i anslutning stängt sedan länge. Är familjen intresserad av rymden är ett besök på Tycho Brache Planetarium värt att titta närmare på, här finns också storfilmsbiograf. Rosenborg Slott som hyser de kungliga juvelerna är en plats som inte så många familjer hittar till, synd eftersom här också finns en härlig park och Botaniska trädgården.

 

Fler klassiker

Är det soligt så strosa runt på Köpenhamns gågata som kallas Ströget. Den börjar vid Rådhuset och löper ända fram till hamnen. Utmed vägen finns några andra favoriter som Guniess Books of Records, Ripleys Belive it or not och H C Andersens museet. Har du gott om tid kan du besöka Zoo och slottet som ligger lite utanför centrum. Börjar magen kurra? Då är du på rätt plats. Längst Ströget finns mängder av fik. Lägg märke till dekalen vid restaurangernas entréer som är en kvalitetsmärkning. Vill du som förälder blir barnens favorit bjuder du på Hard Rock Café vid Tivoli. Inte billigast men oslagbart om man har tonårsbarn i sällskapet. På Hard Rock får du dessutom chans att praktisera din engelska eftersom personalen vägrar att tala både danska och svenska! Ett billigare alternativ är att testa Danmarks nationalrätt röpölse med bröd. Har du promenerat hela vägen längst Ströget kommer du så småningom ner till Nyhavn som tidigare var de skumma kvarteren. Idag finns inget kvar av detta utan har ersatts av mysiga uteserveringar och restauranger. En bit bort på andra sidan Nyhavn finns drottningens residens Amalienborg Slott och de björnmösseprydda vaktsoldaterna – ett populärt fotoobjekt för alla turister.


Öresund runt

Den speciella tågbiljetten ”Öresund-runt-biljetten” innebär att du får en trevlig tågtur runt Öresund med exempelvis start i Malmö och via Öresundsbron gör ett stopp i Köpenhamn och utmed andra platser längst med järnvägen och vidare tillbaka till Sverige via Helsingör-Helsingborg. Öresundskortet är inte bundet till någon speciell resrutt utan det är fritt fram att åka hur man vill under dagen eller dagarna som kortet gäller. Nackdelen är att man ofta inte kommer längre än till Köpenhamn eftersom det finns så mycket att upptäcka och att familjen inte kommer vidare, men för den som sett tillräckligt av Köpenhamn är detta ett bra alternativ.


Men pengarna då?

Priserna i Köpenhamn har ökat i takt med att värdet på den danska kronan sprungit om svenska valutan. Kursen är ungefär 120 svenska kronor mot 100 danska. Växlingen är inget att bekymra sig om eftersom de vanligaste bankkorten med Visa och MasterCard fungerar i automaterna i Danmark. Tänk bara på att du får betala en växlingsavgift på 35 kronor per uttag i automaterna! Det går att betala med svenska kronor i många affärer, fast då till sämre kurs.

Tips på webben

www.visitdenmark.com (Danmarks officiella turistsajt)
www.danmark.dt.dk
www.topattractions.dk