Ett stenkast från färjelägret i Grenå ligger Kattegattcentret. Anläggningen är norra Europas största center om livet i havet och en av Danmarks mest besökta anläggningar.

I stora bassänger och akvarier kan man följa livet under havsytan. Att Kattegattcentret är populärt och underdimensionerat för att ta emot alla de 500 000 besökare som varje år strömmar igenom blir man varse om man kommer i semesterrusningen. Men Kattegattcentret är funktionellt och välplanerat och tillhör Danmarks tio mest besökta turistattraktioner.

Hajtunnel och klappvänliga rockor favoriter

Barnens favoriter är flera och några värda att nämna framför andra är en hajtunnel där man på den rullande trottoaren kan studera hajarna in på livet genom det genomskinliga akrylatglaset. En annan publikfriare är att få klappa de rockor som simmar runt i en bassäng. Den vetgirige kan lära sig en hel del genom avdelningen miljö- och science. Här kan man experimentera och undersöka hur olika fenomen med anknytning till havet uppkommer. Med datorns hjälp finns det möjlighet att bege sig på undervattensäventyr på Kattegatts havsbotten och i filmsalen visas filmer på olika havsteman.

Besök när man väntar på färjan

Vid vår jyllandsresa valde vi att starta med ett besök på Kattegattcentret eftersom centret ligger på kort avstånd från färjelägret men ett alternativ vara att göra besöket i samband med hemfärden för att barnen inte ska behöva sitta och vänta i den långa och dryga färjekön i bilen under allt för lång tid utan avbrott. Ett extra plus får Kattegattcentrets restaurang. Att inta en god och stärkande måltid med utsikt över Kattegatt förhöjer njutningen och är att rekommendera. Serveringspersonalen är vana vid busiga barn och tog våra barns framfart med ro, något som barnfamiljer inte är bortskämda med på restauranger av Kattegattcentrets klass.

Läs mer på www.kattegatcentret.dk

På Danmarks officiella Internetguide VisitDenmark www.visitdenmark.se kan du få all information som du behöver inför din resa till Danmark.