Barnens Turistguide testar Gran Canaria för familjer.

Kanarieöarna är ett av barnfamiljers populäraste resmål. På lagom avstånd, sol och sandstränder lockar nu precis som vid charterns barndom på 60-talet. Trots många år som charterö finns fortfarande mycket att upptäcka som är orört av turister, men då gäller det att inte ligga pall vid poolen.

Äntligen är vi på väg igen. För 14 år sedan var vi på Teneriffa med vår då treåriga dotter. Nu är det dags att återuppleva Kanarieöarna. Denna gång Gran Canaria tillsammans med sonen 12 år och dottern som har hunnit bli 16 år. Förväntansfulla sitter vi på planet från Kastrup. Som alltid vid flygningar med barn (resan tar knappt fem timmar) är det klokt att ha med spel och musik. Medan dottern betar av låtarna i mp3-spelaren roar sig sonen med spel på mobilen. Som uppskattade avbrott bjuds det på frukost och möjlighet att handla godis och titta på film i flygplanets tv-skärmar. Innan resan har vi gjort upp ett veckoprogram med hjälp av Spanska turistbyrån spain.info och grancanaria.com. För de flesta är det sol och bad som gäller på Gran Canaria men ön har mycket mer att erbjuda, och det är just det som vi tänker upptäcka. Inte minst norra delarna är värt ett besök. Ett tips för dig som har gps är att lägga in resmålen INNAN resan. På plats på Gran Canaria visar det sig svårt att hitta till flera platser eftersom vägskyltarna har mycket till övers att önska och många anläggningar inte går att hitta i gpsen.
Lyxigt boende på Cordinal Mogan

Vi har checkat ut hyrbilen på flygplatsen och kört ungefär en timme till Port Morgan. Vi har blivit inbokade på exklusiva hotell Cordinal i Port Mogan www.cordialcanarias.com. Den före detta fiskebyn Port Mogan ligger en bra bit ifrån de större turiststråken. Även om många är äldre som bor på fyrstjärniga Cordinal hotel finns också barnpersonal, lekrum och fantastiska pooler med 27 gradigt vatten som ser till att barnfamiljer trivs utmärkt. Bor du på Cordinal så får du dessutom inte missa den storslagna kvällsbuffén eller en middag på hotellets fantasiska gourmérestaurang. Cordinals vackra lobby är komplett med vattenfall, grotta och kompletteras med underbara hotellrum i byggnader om två våningar. När vi på kvällen sitter på vår balkong i den ljumma aftonluften och tittar ut över pool och palmer medan solen går ner bakom bergstopparna kan man inte annat än njuta. I Mogan tillåts inga höghus för att behålla atmosfären. Eftersom Mogan ligger mer avlägset är hyrbil att föredra även om det går moderna bussar mellan de flesta orter. Värt att tänka på är att vägarna mellan städerna på sydöstra sidan är bra men i väster liknar de mer slingrande serpentiner och hastigheten kommer sällan över 40 kilometer i timmen.
Mängder av aktiviteter

Efter en lat dag i hotell Cordinals underbara pool har vi bokat in aktiviteter i bergen. På listan står klättring, bågskytte, picknick och bad i en bergskälla. Vi hämtas upp i hotellets lobby av vår guide Raul från CanariaVentura www.canariaventura.com som erbjuder äventyrsupplevelser till turister. Det bär upp till 1500 meters höjd via svindlande småvägar. Medan mor och dotter startar bergsvandring förbereder sig far och son sig för lite tuffare tag – bergsklättring. Tanken är att börja högt upp och med guidens hjälp ta oss ner till startplatsen några kilometer längre ner. När vi kommer en bit får vi tyvärr avbryta eftersom det häftiga regnvädret några dagar tidigare svämmat över floden och det inte går att ta sig vidare. Vi ägnar istället resten av dagen åt bågskytte och picknick. Solen gassar och den friska bergsluften får det att kännas som en härlig sommardag.
Las Palmas

Dag tre har vi planerat att besöka största staden, Las Palmas. I Las Palmas är det trångt. Den som hittar en parkeringsplats är lyckligt lottad. Bättre att bussen, konstaterade vi med vi kör runt i hyrbilen och letar en ledig plats i den trånga stadskärnan. Under nära 400 år låg Las Palmas inom stadsmurarna i det antika området Vegueta – Triana. I mitten av förra århundradet började staden växa mot norr tills det inte gick längre. Samtidigt växte den från Catalinaparken med den långa Leon y Castillogatan som knutpunkt. Avenida Marítima är ett nutida byggnadsverk och gjord på mark som är tagen från havet. Inte långt från Santa Ana, bakom katedralen, ligger Casa Museo Colón, Kolumbusmuseet, som minns den store upptäckaren Kristoffer Kolumbus vistelse i staden på sin resa till Amerika. Några intressanta museum i Vegueta (gamla stan) är Casa de Colón www.casadecolon.com, Museo Canario www.elmuseocanario.com och i Museo Elder de la Ciencia y la Tecnología www.museoelder.org. En promenad i park Santa Catalina och Playa de las Canteras och lite shopping längst Mesa y López boulevard gör att en dag snabbt rusar iväg.

 

Norr obemärkt av turister

Om du har fördomar om Gran Canaria som turistö ska du besöka de norra delarna av ön. Här varierar landskapet mer och både klippkust, berg och det fuktigare klimatet skiljer. På norra sidan är det glest mellan både hotell och turister. Vår trevliga guide för dagen heter Guillermo Morales och driver guideföretaget Nortetrek www.nortetrekgrancanaria.com. Guillermo börjar med att visa oss till sin födelsestad Gáldar. Denna lilla underliga stad med sin märkliga placering längst vulkansidan var en gång bostad för guanartemes, öns konungar, och flera arkeologiska fynd har resulterat i ett påkostat museum som med 3D-filmer och utgrävningar skildrar öns historia. Lite mer nordväst bjuds vi på en båttur med Guillermos vänner som nyligen köpt en liten båt att kör turister i. Hågad på snorkla i det kalla men azurblå vattnet? Bara att hoppa över relingen och ner i djupet. Den som vill kan också ta färjan över till Teneriffa som syns vid horisonten. Tillbaks på land stannar vi för att njuta några av öns läckerheter på restaurang La Fragata som ligger alldeles vid havet. La Fregata sägs vara Gran Canarias bästa fisk- och skaldjursrestaurang och nog för att det kan stämma. I norr finns också flera frukt- och vinodlingar. Vi gör ett stopp i Agaetedalen vid foten av bergen i Tamadaba. Här finns familjegården Bodega Los Berrazales som är berömd för sitt exklusiva kaffe och vin, som framställs här. Läget ger druvor och bönor skydd mot den starka passadvindarna som kännetecknar området. Medan vi kopplar av visar guiden Guillermo hur man förr i tiden använde långa störar för att ta sig upp och ner längst bergssidorna. Sonen provar och tycker det är kul. Under vår dag i norr ser vi inte många turister och känslan i de genuina byarna är en stor kontrast till vad vi annars kännetecknar Kanarieöarna med. Hade vi haft mer tid än en vecka hade vi gärna stannat några dagar i bergen.


Badland och fågelpark

För att underhålla turister som vill ha ett avbrott ifrån sandstranden finns flera anläggningar att välja på – vattenlekpark, fågelreservat eller indianby är några. Eftersom solen gassar och det är runt 30 grader i skuggan börjar vi med att besöka Aqualand www.aqualand.es/grancanaria som är ett stort äventyrsbad. I bassängen är det kallt i vattnet så vi fortsätter till de roliga vattenrutschbanorna. Det finns flera att välja på för alla åldrar. För de allra minsta finns också en minipool. Den som bara vill vila kan hyra en solstol, men snålt att förutom inträde även ta betala stolarna, tycker vi. Efter att testat de flesta aktiviteterna och svalkat av oss ordentligt kör vi vidare till Palmitos Park www.palmitospark.es. Palmitos Park ligger en bra bit upp i bergen. Antingen kör du med hyrbil, tar en taxi eller åker buss hit. Palmitos är en stor park med fokus på fåglar, men även andra djur och ett delfinarie finns här. Vi går den slingrande stigen upp för berget och tittar på olika fåglar utmed vägen. Vid bestämda tidpunkter är det uppvisningar och belöningen är att högst upp på berget få se när rovfåglarna ger en makalös uppvisning. Föreställningarna ingår i entrén och ska familjen hinna se allt får man räkna med minst en halvdag. Mest spännande är att se uppvisningen med rovfåglar och roligast är papegojshowen. Det går bra att köra barnvagn i parken men det kan vara lite jobbigt för de minsta med allt gående uppför berget, även om gångarna är fina. Ett tips är att ta med picknickkorg och njuta den på toppen av parken med vidunderlig utsikt över dalen nedanför. På kvällen har vi tänkt att delta i en barbequefest i indianbyn Sioux City www.siouxcity.es men hur vi än letar med hjälp av karta och gps hittar vi inte fram, så det blir istället att fortsätta tillbaka till hotellet.


Sunwings Resort & Spa i Arguineguíni på Gran Canaria

En dag passar vi på att besöka Sunwing Resort och Spa i Arguineguin (se separat artikel) Poolerna bubblar av leksugna barn och på scenen spexat Lollo och Bernie. Här samsas mängder av Skandinaviska familjer varje vecka för att koppla av och ha kul tillsammans. Lite kan man säga att orterna Arguineguin och Mogan är varandras kontraster. Medan Arguineguin är en typisk turistort med puls och höga hotell är Mogan en mindre ort. En av de största fördelarna med att välja ett av Sunwings familjeanläggningar är att man vet att allt är anpassat för hela familjen. Har du bokat Sunwing Resort Inclusive så får du dessutom frukost varje dag och fem av sju luncher och middagar till ett mycket förmånligt pris här. Plötsligt blir det full uppståndelse bland alla barn. Det ryktas att Lollo och Bernie är på väg. Lollo är en giraff som är väldigt snäll och Bernie är en riktig liten busbjörn. Förutom att Lollo och Bernie går sina dagliga rundor vid bassängerna har de också fantastiska shower på kvällarna. När stjärnorna tänts är det inga föräldrar som tjatar om läggdags. Istället är det nu den otroligt populära familjeshowen startar. Förhoppningsvis har familjen reserverat bord utomhus vid hotellrestaurangen framför scenen. Sedan är det fullt ös. Artisterna spexar och får alla att skratta. Just den kväll när Barnens Turistguide besöker är det en rolig show på temat melodifestival. Med leenden på läpparna somnar de minsta barnen framåt showens småtimmar för att vara utvilade till nästa morgons bus.
Mycket att upptäcka på Gran Canaria

En vecka går snabbt när man har roligt och många av alla saker som finns att göra på Gran Canaria hann vi inte med. Vad är då det bästa med Gran Canaria? Sol och sandstränder är så självklart att det knappast behöver nämnas. Vad som imponerar mer är att det är så omväxlande natur och många naturupplevelser. Den orördhet som går att avnjuta i de norra delarna är också storslagen. Dessutom blev vi positivt överraskade av hur trevliga och avkopplade befolkningen är, trots alla turister varje år. Eller som någon sa, ”även om vi tillhör Spanien är vi inte alls lika temperamentsfulla och stressade som våra släktingar på fastlandet” och nog för att det verkar stämma. En annan fördel med Gran Canaria som vi noterade när vi bilade runt är att ön är lagom stor att ta sig runt på egen hand för att uppleva allt ifrån hav, berg med vidunderlig natur till små idylliska byar och traditionella turiststråk. Sammanfattningsvis kan vi säga att Gran Canaria imponerar fortfarande och kommer säkert att ha mycket att erbjuda under många år till.
Länktips

Spanska turistbyrån www.spain.info och www.grancanaria.com

www.TurismoDeCanarias.com/sv

Hotell Cordinal i Port Mogan www.cordialcanarias.com

Äventyr med CanariaVentura www.canariaventura.com

Las Palmas www.casadecolon.com, Museo Canario www.elmuseocanario.com och i Museo Elder de la Ciencia y la Tecnología www.museoelder.org

Privat guide och upplevelser med guideföretaget Nortetrek www.nortetrekgrancanaria.com

Nöjesparker på Aqualand www.aqualand.es/grancanaria och Palmitos Park www.palmitospark.es och indianbyn Sioux City www.siouxcity.es

Sunwing Resort och Spa i Arguineguin