Gotlands Muséum – en härlig upplevelse för hela familjen

Som en småbarnsfamilj så är inte det självklara utflyktsmålet alltid ett muséum men vi har en femåring som älskar muséum och en pappa som är historienörd. Men oavsett var du faller på skalan av intresse för historia så är Gotlands Muséum väl värt ett besök. Det är vackra utställningar i luftiga lokaler och man behöver inte läsa varje plakat utan kan gå runt och njuta av vackra föremål, runstenar och andra godbitar från historien.

Gotlands Muséum – en härlig upplevelse för hela familjen

Gotlands Muséum

Vi besökte Gotlands Muséum den 13 juni 2023, det är inte högsäsong vilket märktes på tommare gator och mindre köer.

Muséet ligger bredvid Almedalen innanför Visby ringmur. Man kan om man har tur hitta parkering vid Almedalen, men det gäller nog inte vid högsäsong.

Vi valde trots avsaknad av högsäsong att parkera utanför Visby ringmur för att få njuta av en av Sveriges absolut vackraste stadsvandringar ner till muséet. Trots tre barn varav en bara var 3 veckor gammal så tog vi oss framåt smidigt genom det medeltida Visby.

Entrén ligger i en innergård och sen så är det tre våningar och två hus som innehåller själva utställningarna. Muséet har bra tillgänglighet, vi körde runt en barnvagn och bar på en stor ryggsäck men det blev aldrig trångt eller svårt att ta sig fram. Den enda ”rummet” man inte kan besöka med barnvagn är den medeltida källaren annars så finns det ramper och hissar till alla plan och alla rum.

Runtom i muséet finns det små aktiviteter för barnen som var mycket uppskattat. Det var ett sagoträd med gamla berättelser, man fick bland annat testa på att bygga valv och köra en kulbana som visade på de olika medeltida sjövägarna från Gotland.

Gotlands-museum-13

Bildstenshallen

Matteo och Julie tyckte det var mycket roligt och intressant med bildstenshallen. Själva utställningen är den första man kommer in i och det är en dramatisk och vackert utformad sal full med vackra stenar som dateras tillbaka till 100 e.Kr

Gotlands-museum-3Sen går man vidare i olika rum och salar med allt ifrån Medeltidens Gotland, Gotlandium (en utställning som går tillbaka till livet på jorden för 420 miljoner år sedan), skattkammaren och 10 000 år – Gotlands förhistoria. Barnens absoluta favoriter var skattkammaren som är full av guld och silverföremål bland annat det berömde Spillingskatten, samt bildstenshallen som verkligen väcker fantasin och Medeltidens Gotland.

Man kan även besöka en äkta medeltida källare och se en spännande och intressant utställning om 1361 – striden om Gotland.

Gotlands-museum-19

Lek för barnen

Sist men absolut inte minst finns det ett stort rum endast för barnen, Skepp & Skoj. Ett stort lekrum där man kunde klä ut sig, och leka i båtar och fartyg. Knyta knopar och samtidigt lära sig mer om havets betydelse för Gotland.

Barnen ville inte lämna och det var för en småbarnsfamilj grädden på moset.

Entrén är gratis för barn och för vuxen varierar priset från 120-170 kr beroende på säsong.

Vi rekommenderar varmt Gotlands muséum och vi kommer säkert att besöka det igen vid nästa resa till Gotland.

Gotlands-museum-27Skribent och foto

Familjen Alfvén

Följ familjen på deras Instagramkonto Familjen Alfvén (@nordic.family.adventure) | Instagram 

 

0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.

Boka i förväg och hitta hit

Besöksadress: Strandgatan 14, Visby

Telefon: 0498-29 27 00

Epost: info@gotlandsmuseum.se

Gotlands Museum Fornsalen

Strandgatan 14