Det håller på att bli en riktigt folksport. Överallt smyger barn och föräldrar omkring och letar skatter. Likt Kalle Blomkvist-gäng engageras hela familjen i jakten. Vi talar folknöjet – Geocaching. Eller på svenska, skattjakt med gps.

Det började för några år sedan när gps-navigeringen slog igenom på allvar. Några ungdomar placerade ut skattgömmor och tipsade sina kompisar via internet om koordinaterna. Andra hittade sajten och hängde på. Ytterligare skattgömmor kom till och fenomenet var ett faktum. Idag finns uppskattningsvis en miljon skatter över hela världen och nya geocach-föreningar bildas varje månad. Idén är lika enkel som genial. Förutom att du måste ha en gps är det helt gratis. Den bärbara bilnavigatorn fungerar bra men ska helst vara utrustad med topografisk karta ifall du tänker leta skatter i skogen. Populärast är Garmin. Men alla skatter är inte gömda i skogen, ibland kan de finnas på stadens torg mitt framför näsan på dig!
Lika lätt som roligt

Att börja med geocaching är lika lätt som roligt. Du har en bärbar gps, söker upp en sajt som har koordinater till skattgömmor. Två bra sidor att utgå ifrån är amerikanska www.geocaching.com och Geocaching i Sverige www.geocaching.se. Börja med att registrera ett gratiskonto på geocaching.com och klickar därefter på ”Locate Me”-knappen. Ett litet program laddas in i din dator som känner av datorns IP-adress och var närmsta skatterna finns. Välj ut några gömmor, lägg in koordinaterna i gpsen och skriv ut ledtrådarna. Klart. Därefter är det bara att börja leta. När du har hittat en skatt ska du lägga dit en annan. På så sätt har de som kommer efter möjlighet att upptäcka en skatt också. Oftast består skatterna av småsaker, det roliga är själva letandet. Ungefär som leken ”Hitta nyckeln”. Gömmorna innehåller som regel också en loggbok där du kan fylla i när du hittade skatten och se vilka som varit före dig. Förutom att geocaching är kul för hela familjen är det ett annorlunda sätt att komma ut på promenad tillsammans, antingen det är i skog eller stad. Ofta är det vackra och speciella platser som skatterna är gömda på. Dessutom är det ett bra sätt att lära sig historia. Flera skattgömmare har nämligen skrivit lite fakta om platsen där skatten är gömd. Så här har till exempel signaturen Carolus Rex skrivit om sin skatt på Karlshamns torg: ”På torget, mitt för Anders Nilssons skoaffär finns bland gatstenen en platt sten, Turkstenen, som påminner om ett blodigt kärleksdrama för länge sedan. Det berättas att en turkisk trupp kom till Karlshamn för att kräva lånade pengar av Karl XII. Två av de turkiska soldaterna hade blivit förälskade i samma karlshamnsflicka och råkade i ett våldsamt slagsmål just här. Den ene mannen dödades med kniv. Den skyldige avrättades senare på Kastellet…”. Texten avslutas med den kryptiska ledtråden om hur skatten ska hittas: ”Galvat med stjärnskruv”.
Hobby för alla åldrar

När vi en solig dag i april ger oss ut på vår första skattjakt har vi skrivit ut sex olika gömmor från geocaching.com. Gömställena är klassade från ett till fem efter svårighetsgrad, fem är svårast. Vi börjar med enklaste nivån och efter en kvarts letande hittar sonen Anton, 11 år, sin första skatt. I gömman finns en burk med skatten jämte loggbok och penna. Anton fyller i datum och namn och byter ut skatten, en klisterdekal, mot några kolor. Vi kan se i loggboken att det varit en familj före oss samma dag men ibland kan en del skatter ligga oupptäckta i månader. Iväg till nästa koordinater och ny skattgömma. Trots åldersskillnad på över 70 år är farfar Torsten lika engagerad i jakten som sitt barnbarn. Och det behövs för leta får man allt göra ibland. Som regel är det fem till tio meters felmarginal på en gps så det är inte bara att hämta upp skatterna. Dessutom är det en sport att gömma dem på kluriga ställen. Med hjälp av ledtråden ”I ett hål” hittas efter en stund nästa gömma. Tredje skatten är däremot svårare gömd. Trots att den ska vara på ett torg är den så väl dold att den är omöjlig att finna. Ibland är det tillåtet att ge upp och komma tillbaka vid ett senare tillfälle. Nya koordinater och vidare till nästa plats istället. Och så fördrivs resten av dagen. Framåt eftermiddagen är det bara att erkänna, det är lätt att bli engagerad i geocaching som är en kul och billig hobby för hela familjen.
Länktips

www.geocaching.com Största internationella sajten för skattjakter med gps.

www.geocaching.se Svensk stor förening med mängder av bra tips, forum och länkar.

www.barnensturistguide.se/absolutenm/templates/?a=562&z=0 Barnens Turistguides test av Tomtom 930 gps.

www.barnensturistguide.se/absolutenm/templates/?a=396&z=0 Barnens Turistguides test av Garmin 660 gps med bland annat topografisk karta.