Reportage av familjen Åberg

Thailand har seglat upp som många svenskars favoritmål. För den som härdar ut den långa flygresan (dubbelt jämfört med Kanarieöarna) väntar ett soligt land som ger mycket för pengarna. Häng med när Barnens Turistguide testar Fritidsresors nya resmål Koh Samet och besöker Pattaya och Bangkok.

Under vintern 2010 har Fritidsresor startat charter till thailändska Koh Samet, som ligger tre timmar sydöst om Bangkok. Koh Samet kan enklast beskrivas som en liten avlång, drakformad ö, tre kilometer bred i norr och sju kilometer lång. En del förväxlar ön med Koh Samui men det är en helt annan ö. Senaste åren har Koh Samet haft en explosionsartad turistutveckling och det sägs att det går tio turister på en bofast invånare. Ändå är atmosfären avspänd och lätt lantlig med underbara sandstränder. Koh Samet är också ett resmål för thailändare och kineser som gärna tillbringar helgerna här. På stränderna, som är skälet att så många besöker ön, står hotell och solstolar i rader men i inlandet finns djungel och mer genuin miljö. För att bevara öns utseende byggs inte hotellen på stranden högre än en ett par våningar och smälter in ganska bra. Genom ön går en liten huvudgata med mängder av små lokala restauranger och butiker. Här hittar du också en 7-Eleven affär att handla mat i, ladda mobilkort och strax bredvid bankomat. Det är i stort sett vad som finns på Koh Samet. Den som söker fart och fest gör sig inte besvär och därför är ön extra lämplig för familjer som bara vill koppla av med sol och bad.


Splash i Pattaya

Men innan vi åker till Koh Samet väntar först några dagar i Pattaya, som ligger på vägen mot Koh Samet. Pattaya har fått ett skamfilat rykte på grund av prostitution men dessbättre hindrar det inte att staden ligger strategiskt för barnfamiljer som vill besöka flera spännande sevärdheter i närheten. Dessutom är femstjärniga hotellet Centara Grand Mirage Beach Resort en upplevelse i sig. Hotellet ingår i Fritidsresors Splashkoncept som garanterar att badet är något alldeles extra. Och visst är det så. Anläggningen är komplett med mängder vattenkanaler och bassänger som är sammanbundna med vattenfall och tunnlar. Själva hotellet ligger dessutom intill stranden. Som alla respektabla hotell är även Centera Grand Mirage ett designhotell. Temat är en förlorad värld och utmärks med en entré i form av ett stort skeppsvrak.

Elefanttrekking

Under våra två dagar i Pattaya har vi med Fritidsresors hjälp planerat in besök i Elefantbyn, några mil utanför Pattaya. Den som vill kan också besöka ädelgruvorna på vägen dit. Minibussar hämtar upp gratis vid hotellen. Just elefanten har en ansedd ställning i Thailand och på olika platser har det därför byggts speciella elefantbyar. Pattaya Elephant Village som vi besöker är en fristad för pensionerade arbetselefanter och startades 1973 som ett privat företag på ideell basis. Alla intäkter går till elefanternas foder, medicin och skötsel. Efter en kort lektion om elefantens tillvaro får vi tillsammans med en skötare ge oss upp på elefantryggen för trekking. Något som är populärt inte bara för familjens yngre deltagare utan även tycks roa elefanterna. Vi rider längst en tre kilometer lång stig genom landsbyggd och snårig vegetation. Barnen ler i kapp och matar elefanterna med bananer allt eftersom de emellanåt sträcker upp snablarna för ”bränslepåfyllning”.

Koh Samet – paradisön

Så smått börjar vi vänja oss vid den 30-gradiga värmen och det är dags att efter några dagar i Pattaya åka till färjelägret i Ban Phe för den korta överfarten till Koh Samet. I färjelägret kan du åka lokalbåt för 50 bath (12 kronor) som tar 30 minuter. Lokalbåten lägger till vid Koh Samets färjeläger varifrån det går taxi till hotellet. Den som har bråttom tar en snabbtbåt ”speed boat” som kör på halva tiden och direkt till hotellet, priset är över 1000 bath (250 kronor). Det är både roligare och billigare att välja den färgglada färjan. Reser du med Fritidsresor ingår både båttransfer och inträde till ön. Koh Samet är en avgiftsbelagt nationalpark och förmodligen är det just därför som exploateringen har varit varsam. Ön är vacker och till stora delar fortfarande orörd om man jämför med flera andra öar i Thailand. Eftersom ön är liten kan man gå runt den på en dag eller så går det att åka ”taxi” (songthaews) för 200 bath, då åker du på flaket på en pickup. Dammigt men kul. Vanliga taxibilar finns inte och inte mycket annan trafik heller förutom alla mopeder. Du kan hyra en moped men eftersom vägarna är dåliga på hela ön är det bättre att gå eller åka songthaews.


Saikaew resort på Koh Samet

Tillsammans med ett antal andra svenska familjer checkar vi in på Saikaew resort som ligger på den nordöstra delen, alldeles nära öns lilla centrum. Hotellet är klassat som Blue Village Exotic av Fritidsresor. Det betyder bland annat att det finns skandinavisk personal på plats och att även Bamse och hans vänner bor här. Själva hotellanläggningen är byggd intill stranden och består av tvåvåningshus med pool i centrum och bungalows i separat del. Allt känns fräscht och familjevänligt. Saikaew resort byggdes 2005 och renoverades 2009. Teamet från Fritidsresor ordnar varje dag olika aktiviteter som beachvolley och tävlingar. För barnen arrangeras bland annat Bamse och hans vänners kuldag (halvdagsaktivitet), Bamse frukostparty och Cocos födelsedagsfest en kväll i veckan. Det finns också en liten lekplats och öppet hus i Bamsehuset. Närheten till stranden är av stort värde. Är det 30 grader varmt finns det bara ett ställe att hålla till på – i havet. Så snart vi installerat oss på hotellrummet gräver sonen fram cyklop och snorkel ur resväskan. Dags att testa vattnet. Den otroligt fina och långa sandstranden kan lättast beskrivas som potatismjöl och vattnet är sådär underbart behagligt – varken för kallt eller varmt. Första dagarna ägnar vi oss bara åt sol och bad. Efter några dagar vill vi upptäcka mer och beger oss på en snorkeltur med motorbåt.

Snorkeltur med motorbåt

Med motorbåt ”speed boat” är det lätt att komma ut på djupare vatten och nå öns västsida för att snorkla (bokas genom receptionen någon dag innan). Här är vattnet klarare. Den som inte har med egen utrustning får låna. Det finns både halvdags- och heldagsturer att välja på. Vi har valt en halvdagstur. Efter en stund stannar båten och det är dags för att plumsa i plurret. Besättningen kastar i brödskivor och vips kokar havet av färgglada småfiskar. Efter en stund fortsätter båten runt ön och lägger till vid ett par platser till – bland annat vid Ao Phrao, paradisstranden, som är en av få stränder på västkusten. På Ao Phrao är det färre turister och finare strand än på östsidan och ett besök här är verkligen att rekommendera. Sista stoppet på halvdagsutflykten är vid en fiskodling där man har olika sorters fisk. Om du vågar balansera på de smala plankorna mellan bassängerna kan du få se både haj, sköldpaddor och andra sorters vattendjur.

Sköldpaddsön

Efter ytterligare några lata dagar på stranden hänger vi med på en annan båtutflykt som är en heldagsutflykt. Denna tur går till Sköldpaddsön och några angränsande öar. Efter en ganska lång båttur kommer vi till en liten ö med ett sköldpaddsprojekt stött av Thailands drottning. Här föder man upp sköldpaddor för att sedan sätta tillbaka dem i havet när de blivit tillräckligt stora att klara sig. Tyvärr saknas guide på plats som kan berätta om projektet. Istället blir det en ganska kort rundtur för att titta ner i de olika bassängerna, med sköldpaddor i olika storlekar, och i det lilla museet.

Mat och massage är billigt

På Koh Samet är det lätt att hitta både mat- och massageställen, precis som i resten av Thailand. Bäst är att från Saikaew resort gå den korta promenaden till huvudgatan som kantas av flera hål-i-väggen-restauranger. Här är maten billigare än på hotellen och smakar minst lika gott. Hos restaurangen Chilli ingår dessutom trådlös internetkoppling som efterrätt. Maträtterna på de flesta restauranger varierar ifrån allt mellan thai till pizza och spagetti. Ofta lagas rätterna till precis vid gatan och matoset ligger tungt utmed trottoaren. Priserna är överkompliga och en middag med dricka kostar runt 200 bath (50 kronor) per person. Lika mycket kostar det att få en timmes massage. Thailand är känt för sin tradition av massage och det är ett måste att minst vid ett par tillfällen njuta denna såväl billiga som välgörande behandling. Välj mellan fot-, ansikts- eller kroppsmassage.

Flyg i trätopparna som apor

Efter någon vecka på Koh Samet känns det som man kan ön ganska bra. Förutom ett endagarsbesök i staden Rayong på fastlandet, väljer vi att under en dag byta strandlivet mot en heldag i trädtopparna. Vi har genom hotellpersonalens hjälp bokat taxi till en alldeles speciell upplevelse – Three top Asias ”flight of the gibbons”. Three top Asias www.treetopasia.com finns bara i Chonburi och i Chang Mai och innebär en bilresa på två timmar till anläggningen utanför Chonburi. Priset för att flyga som apor, 2600 bath (650 kronor per person), kan verka hissnade men garanterar en upplevelse utöver det vanliga. Att beskriva Three top Asias går knappast utan måste upplevas. Detta är definitivt inget för höjdrädda. Efter att ha promenerat högt upp mot regnskogens trädtoppar ”åker” man sedan via vajrar, cirka 50 meter över marken, mellan de höga trädtopparna. Säkerheten är bra och våra två guider ansvarar för att allt går rätt till. Enligt dem kan de flesta från små barn till pensionär klara det. Familjens yngste medlem, Anton 12 år, tycker det är ”supercoolt”. Hela banan består av 16 stationer på varierande höjd. Det känns smått overkligt att stå på en liten träplattform högt upp i ett träd och sedan slänga sig utför och rutscha till nästa träd hundra meter längre bort. Sedan koppla om till nästa vajer och iväg igen. Aktiviteten sker i grupper tre gånger om dagen och till varje grupp följer det med guider. Räkna med att utflykten tar en hel dag och missa inte att besöka den fina och stora djurparken som finns i anslutning.  Många av djuren i parken får man dessutom klappa och mata. Några mil bort finns också Tigerzoo som bjuder på shower med tigrar och krokodilbrottning.

Last stop Bangkok

Våra dagar på Koh Samet börjar lida mot sitt slut och det är dags att packa för att åka de tre timmarna till Bangkok. Last stop Bangkok som Fritidsresor erbjuder innebär att du får några sista dagar i Bangkok. Ett måste för alla. Självklart är det i Bangkok du gör din shopping av taisilke, smycken och elektronik – för att bara nämna några saker. Dessutom är det lika självklart att besöka några av de många turistattraktioner som finns här. Den mest betydande är Wat Phra Kaeo där Smaragdbuddhan förvaras. I samma kvarter finns Wat Pho, som är Bangkoks äldsta och största tempel. Andra klassiska sevärdheter är China Town och en tur på floden med den flytande marknaden. Guideböckerna är fulla med tips som du bara ”måste” se.

Köpcentret Siam och Ocean world

Bangkok är livligt. Trafiken är intensiv och på den trånga ytan trängs över åtta miljoner invånare. Lättast att ta sig fram är med Skytrain (tåg som går ovanför vägarna) eller tunnelbana. Stadsbilden är varierande med skyskrapor, kåkstäder, palats och tempel om vartannat. Som turist och familj kan det bli för varmt att trängas på de klassiska sevärdheterna. Då är det skönt att uppsöka något av de stora köpcentren som ger välbehövlig svalka. På köpcentret Siam hittar du alla modemärken. Dessutom väntar en hel undervattensvärld på dig i källaren. Här finns nämligen Siam Ocean World www.siamoceanworld.com. I en stor anläggning har det byggts upp en imponerande maritim miljö med mängder av olika sorters fiskar och vattendjur. Både barn och vuxna kan ägna timmar med att gå runt och titta på de stora akvarierna. Den som vill kan också åka en kortare båttur och se allting ovanifrån genom båtens glasbotten.

Elektronikcenter

Strax bredvid Siam Center finns köpcentret MBK – Mah Boon Krong. Här hittar du nog de lägsta priserna i Bangkok. Allt från mobiltelefoner, kläder och till och med mat. Åk med skytrain till National Stadium eller Siam. När vi senast reste till Thailand 2002 var det billigt att köpa elektronik här men nu tycks priserna ha hunnit i fatt. Bli därför inte förvånad över att en hel del istället är billigare att köpa i Sverige. I vårt sökande efter elektronik besöker vi också det stora köpcentret Pantip Plaza. På Pantip Plaza, som består av flera våningar, finns allt du kan tänkas behöva. Tänk bara på att garantin kanske bara gäller i Thailand. På Pantip Plaza finns även mängder av piratkopierade dvd-skivorna.

Patpong

Vill du bli ”lurad” och tänker köpa kopior av allt ifrån klockor till T-shirts ska du ta en tur till Patpong. Patpong ligger mellan Silom Road och Surawong Road. Dock ska en varning utfärdas eftersom det här inte är rumsrena kvarter. Patpong är känt för sitt nattliv med gogobarer.

Sätt guldkant på tillvaron

Vill du sätta lite guldkant på resan ska familjen besöka Bangkok Gems and jewelry fair www.bangkokgemsfair.com som är en stor butik med bara smycken. Priserna startar på några hundralappar och har ingen övre gräns. Här kan du frottera dig med oljeshejker och texasbillionärer och såklart mängder av vanliga turister. Du kan även se smyckestillverkning och få gratisdricka i baren. Inne i butiken får du snabbt en personlig guide som följer med och hjälper dig tillrätta. I anslutning till smyckeshoppen finns en avdelning som säljer thaisilke. Fördelen med att handla i etablerade affärer är att du får intyg och kan vara säker på att det är äkta vara.

Fler shoppingställen i Bangkok

Den som inte fått nog av shopping kan testa Central World som är det allra största varuhuset i Thailand och faktiskt i Sydostasien. Golvytan mäter över en halv miljon kvadratmeter. Komplexet har renoverats under tre år och öppnades på nytt 2006. Central World attraherar framförallt Bangkoks medel- och överklass. Här finner även hundratals mindre butiker och även internationella butikskedjor som säljer allt från leksaker och kläder till möbler och smycken. Tar du skytrain hit så gå av vid station Chit Lom eller vid station Siam.

The Emporium är definitivt varuhuset du ska besöka om du gillar flärd och lyx. I själva varuhuset kan man faktiskt göra en del klipp, speciellt när de har rea. The Emporium hittar du på Sukhumvit Road, Soi 24. Åk hit med sky train till station Phrom Phong.

Gaysorn Plaza är lite samma känsla som The Emporium med exklusiva prylar och märkeskläder. Plazan finns  mitt emot Central World Plaza och åker du skytrain så hoppa av vid station Chit Lom eller station Siam.

Chinatown är ett myller av små marknader med mat och all tänkbar affärsverksamhet. Chinatown är ett av Bangkoks äldsta områden med anor från slutet av 1700 talet. Tjuvarnas marknad, eller Nakohn Kasem, lär ha bra priser på elektronik, antikviteter, begagnat och mycket annat. Även om du inte tänker handla något är ett besök en upplevelse.

Åter till Sverige

Efter två veckors värme och avkoppling med avslutande shopping är det inte mycket mer att göra än att återvända tillbaka till Sverige. Hur ska vi då sammanfatta resan? Har familjen klarat av flygresan på runt elva timmar (Fritidsresor kommer att sätta in Boing 767 under 2011 för bekvämare flygturer) så möts man av ett solsäkert, vänligt och prisvärt land. Jämfört med tidigare besök i Thailand för tio år sedan upplever vi nu en större turisttrötthet och högre priser. Något som märks på bland annat marknaderna där säljarna skäller ut dig om du lägger för låga prutbud. Även om det är en hel del turister på Koh Samet så finns mycket av det vänliga Thailand kvar här. Koh Samets styrka men också svaghet är att det inte finns mycket att göra än att sola och bada. Det mesta som sker är kopplat till stranden, antingen genom vattensporter dagtid eller restauranger på kvällen som då sätter ut bord och stolar på stranden. Tänker familjen resa till Koh Samet så planera en del andra aktiviteter också (allt går att boka på plats med någon dags framförhållning). Att stanna ett par dagar i Bangkok på hemresan är ett måste. Att resa i Thailand som familj är enkelt. Barn är mycket uppskattade. Det var både en och flera gånger som sonen, trots sina mogna 12 år, blev extra omhuldad. Thaländare är ärliga och det var aldrig vi kände att någon försökte lura oss eller andra turister, som man kan råka utför i många andra länder. Thailand kommer säkert i många år till att vara ett av svenskars populäraste resmål för närmre paradiset är det svårt att komma.


Tolv tips från Fritidsresor för dig som ska resa till Thailand

 1. Ta reda på vilken och hur lång transporten är till hotellet ni bokat. Ibland är det bara en kortare busstransfer men ska man bo på en ö är det både båt och buss vilket tar lite längre tid. Till Koh Samet tar det cirka tre timmar från Bangkoks flygplats.
 2. Barnstol används i liten utsträckning i Thailand och är svårt att köpa eller hyra. Reser man till Phuket kan man titta på denna sida www.phuketbabyrentals.com/swedish. Annars är det en god idé att ta med en barnstol.
 3. I Thailand och främst på Phuket, Krabi, Khao Lak och Bangkok finns det mesta av blöjor, barnmat, solkräm och annat att köpa på plats. Bor man på Koh Samet eller en annan ö är utbudet mer begränsat.
 4. Tänk på att solen är mycket stark. Använd en solkräm som är vattenfast och med högfaktor, långärmad ljus tröja och hatt som skydd. Drick mycket vatten.
 5. Myggmedel är bra att packa med. Finns också att köpa på plats.
 6. Tvätta händerna, använd vårservetter och handsprit för att undvika magsjukdomar. Att dricka mycket vatten är också viktigt och drick bara vatten på flaska.
 7. Att kombinera hotell och/eller resmål är vanligt i Thailand. Koh Samet kan till exempel kombineras med ett par dagar i Bangkok som passar bäst när man reser med äldre barn.
 8. Är det någon i familjen som är allergisk är det bra att ha en lapp på thailändska där det står exakt vad man är allergisk mot. Det är inte alltid så lätt att förklara. Tänk på att många oljor som maten steks i kan innehålla både fisk och jordnötter.
 9. Ska vagnen med är det bäst att välja en mindre paraplyvagn.
 10. Tänk på att på att passet måste vara giltigt minst sex månader efter hemresedatum.
 11. Vaccinationer: Rådgör med vaccinationscentral eller läkare om eventuella rekommendationer.
 12. Se alltid till att ha en giltig försäkring. Europeiska har en reseförsäkring som kompletterar hemförsäkringen.

Läs mer om Fritidsresors charter till Koh Samet på denna länk www.fritidsresor.se/resa/thailand/koh-samet