Litauen är välkänt för sina fina spa-anläggningar och shopping, men landet bjuder på så mycket mer än så. Här är fem saker alla borde veta om Litauen.

1. Alla älskar att flyga luftballong över Vilnius 

Vilnius är en av få europeiska städer som det är tillåtet att flyga över i en varmluftsballong. Mellan april och oktober är det möjligt att se den UNESCO-listade gamla staden i Vilnius från fågelperspektiv. Men det är inte bara över Vilnius det är tillåtet att flyga. Från en höjd på upp till 7 kilometer går det att se landsbygder, slott, älvar och gröna skogar över hela Litauen, något som både litauer och turister uppskattar. De kunniga luftballongspiloterna berättar gärna för passagerarna om Vilnius historia. Ett tips är att starta flygturen strax före soluppgången för att kunna uppleva morgonens första solstrålar och se när solen stiger över horisonten.

2. Öslottet Trakai har en mytomspunnen historia

Slottet i Trakai är en av Litauens mest besökta turistattraktioner. En 300 meter lång träbro leder över till borgen och en 12 kilometer lång kanal förbinder insjöarna. I folkmun sägs det att Trakai uppstod på en kvinnas initiativ. Fursten av Trakai, Kestutis,, hustru Birute gillade inte att bo i gamla Trakai eftersom hon där inte var omgiven av vatten, något hon var van ifrån sitt hem i Palanga som låg vid havet. Så Kestutis lät därmed bygga ett nytt slott på en liten ö precis utanför staden Trakai, omgiven av insjöar.

3. Litauens kök är fantastiskt

Litauerna är kända för sin gästfrihet, så räkna med ett trevligt välkomnande på restauranger och caféer runt om i landet. Man är mycket stolt över sina mattraditioner och bjuder gärna på litauiska specialiteter som smakrika ostar, korvar och skinkor, delikata bakverk och inte minst det berömda litauiska ölet. Man behöver inte oroa sig för att gå hungrig – portionerna är ofta rikliga. För att verkligen komma i kontakt med den traditionella maten, smaka ”zeppeliner”, brunt rågbröd, krämost, kallrökt bacon, vedarai, kugelis, skilandis och rökt fisk. På sommaren äter litauerna kalla soppor och den mest populära är en kall rödbetssoppa som är gjord på rödbetor och syrad mjölk.

4. En av Europas största sanddyner ligger Litauen

Med Östersjön i väst är Kuriska Näster, eller ”Curonian Spit” en av Europas största sanddyner. Kuriska näset är ett långsträckt område med sandstränder och vindpinad tallskog, omgivet av hav på bägge sidor. Landtungan är 98 kilometer lång och finns upptagen på UNESCOs världsarvslista.

5. Litauen ligger bara drygt en timme bort

Flygtiden ligger på cirka 1 timme från Stockholm, och lite mer från Göteborg och andra flygplatser i landet. Flera flygbolag kör till Litauen från Sverige, och det finns både direktflyg och lågprisflyg.