Kläder, alkohol och en och annan sten packar vi ner i resväskan när vi åker hem från semestern. Det visar en undersökning som är gjord av stugförmedlaren NOVASOL där 1004 svenskar svarade på vad de tar med sig hem från resan.

Sommaren lider mot sitt slut och de flesta har kommit hem från sin semester för att ta sig an vardagen igen. Enligt NOVASOLs nya undersökning är det minnen i form av kläder och alkohol som flest svenskar väljer att ta med sig hem. Hela 40 procent av de svarande shoppar med sig kläder och 32 procent köper med sig alkohol.

– Det förvånar mig lite att det är så många som köper med sig kläder, men det kanske är ett sätt för oss att hålla semesterminnena vid liv. Vi köper något som vi kan använda och ha nytta av framöver. Att de billiga priserna på alkohol utomlands lockar var däremot väntat, säger Torbjörn Fredman Nordenchef NOVASOL.

Var fjärde tar med sig matvaror hem

Vi svenskar vill även ta del av platsens matkultur och inspireras när vi är på resa. NOVASOLs undersökning visar att var fjärde svensk köper med sig matvaror hem från semestern.

– Jag kan tänka mig att det är lokala specialiteter, kryddor och liknande som man köper med sig hem. Sånt som kan vara svårt att få tag på här hemma, säger Torbjörn Fredman.

Även stenar och souvenirer

Enligt undersökningen är det även många som tar med sig souvenirer (25 procent) och stenar (21 procent) hem från resan för att bevara minnena från semestern.

– Att stenar är det som kommer på femte plats över vad svenskarna tar med sig hem är lite roligt. Det är nog inte i så många andra situationer vi tycker att stenar är minnesvärda, säger Torbjörn Fredman.

Topp 5 – Vad tar du med dig hem från resan?

  1. Kläder 40%
  2. Alkohol 32%
  3. Matvaror 25%
  4. Souvenirer 25%
  5. Stenar 21%