Cypern förknippar säkert de flesta med en ö att åka till när det är varmare. Men just därför kan Cypern vara ett bra resmål för familjer även under vintern.

När vi sa till resebyrån att vi ville åka till Cypern under vintern höjde personalen förvånat på ögonbrynen. Men det är inte turistsäsong där så här års, förklarade de överseende. Och nog för att vi visste att det inte var perfekt temperatur för bad på Cypern nu – även om det finns dagar för stranden också så här års. Orsaken till vårt val var att vi ville uppleva en turistö vid sidan av säsongen. Ni vet då alla turister flytt och befolkningen börjar återhämta sig. Fördelen med att åka utanför säsongen är också att priserna är mycket lägre. Den som vill kan bo på Cypern i en hel månad för drygt 5000 kronor per person. Den som har tid kan hitta tremånadersboende till nästan lika bra priser men då får man tulla på standarden. För vår del räckte det med en vecka. Och väl på plats tillbringade vi en härlig tid med dagstemperaturer lagom för shorts och kortärmat på dagen och långbyxor på kvällen, ungefär som en svensk sensommardag.
Skönhetsgudinnas ö

Cypern är efter Sicilien och Sardinien den tredje största ön i Medelhavet och idealisk för familjer som vill uppleva historisk mark. På Cypern föddes skönhetens gudinna Afrodite och det erbjuds många spännande upptäckter med historiska minnen från både romare och korsriddare. Sedan den turkiska invasionen av norra Cypern 1974 är ön delad i en grekcypriotisk del i söder och en turkcypriotisk del i norr. Den turkcypriotiska delen omfattar drygt en tredjedel av landets yta. Den grekcypriotiska delen i söder tillhör republiken Cypern och praktiskt taget all turism sker här. Grekiska är det officiella språket på södra delen av Cypern och turkiska i den norra delen men många förstår engelska tack vare alla turister och FN-personal som sedan många år funnits på ön.
Cypern populärt för barnfamiljer

Om du vill bo i ett område med aktiviteter för barn så är klassika turistorten Ayia Napa ett alternativ. Under vår vintersäsong är det relativt lugnt i Ayia Napa, för att sommartid bli ett festställe. Den före detta idylliska fiskebyn Ayia Napa är en turisttät semesterort med fina sandstränder precis som Fig Tree Bay som är ett lugnare område. Två av de mest populära aktiviteterna för barn i området är vattenparken Water World och La Luna Fun Fair (tivoli). Vattenparker finns även i Limassol och Nicosia. Till Cypern kan du lätt hitta egna resor och ordna boendet på plats men vill du göra det lätt för dig så beställ resan via en researrangör som erbjuder kompletta semesteranläggningar med simbassänger, barnklubbar och stort utbud av utomhusaktiviteter inom sitt hotellområde. Både Apollo, Ving, Fritidsresor och Always flyger till Cypern även om alla bolagen inte flyger under vintermånaderna.
Annorlunda upplevelser

Om du vill ge barnen en annorlunda upplevelse så åk ut på landsbygden och besök en så kallad agrotourism village. Här kan familjen få delta i apelsinplockning eller framställa  halloumiost och olivolja. Passa på att besöka ett ridcenter eller ett café uppe i bergen och ta tillfället att stressa ner i en avslappnad miljö. Prisvärd boende i restaurerade stenhus och lägenheter finns det gott om, speciellt ”off season”. Var du än befinner dig på Cypern är det nära till havet. Passa på att kombinera sol och bad med att prova på någon ny vattensport såsom dykning eller skärmflygning om vädret tillåter. För ett stort utbud av shopping åk till Limassol eller Nicosia. Historiska sevärdheter finns över hela Cypern. De mest populära utflyktsmålen ligger utanför Limassol och i Pafos. Varför inte besöka Pafos kungagravar eller Gladiatorernas hus och den närliggande amfiteatern Kourion?
Hyr bil och kör upp i bergen

Under vår vecka på Cypern hyrde vi bil (bokad innan resan) och körde runt på ön. Eftersom den grekcypriotiska delen av Cypern inte är så stor går det snabbt att ta sig från exempelvis Ayia Napa de knappt fem milen till Larnaka eller cirka 17 milen till Pafos. Vi körde längst den vackra kusten från Ayia Napa, övernattade i Larnaka och vidare till Pafos dagen efter där vi stannade en dag för att sedan köra en mer exotisk sträcka upp i Troodosbergen några dagar. Högst upp i Troodosbergen. som ligger nästan 2000 meter över havet, finns ett litet hotell och ett kloster som man kan besöka och övernatta på för en billig slant. Tänk bara på att i Troodosbergen är det vinterkallt så ta med varma kläder och kör försiktigt eftersom vägarna är både slingriga och ishala i bland.

För mer information kontakta Cyperns Turistråd www.visitcyprus.org.cy eller www.cyprusemb.se.