Har du en bild av hur Toscana ser ut? Vingården Badia di Morrona har allt det där och lite till, dessutom lättillgänglig och nära Pisa. Barnens Turistguide har besökt vingården för lite egentid, alltså en liten resa utan barn.

Endast 30 min med bil från Pisa flygplats (Galileo Galilei) breder välskötta grönskande vinodlingar ut sig över vidderna, de som tillhör Badia di Morrona.

En av Toscanans största

Här finns över 600 ha med vindlingar och olivodlingar, även citronträd skymtas här och där. Bardi di Morrona är en av Toscanans största vinproducenter och de producerar ca en halv miljon flaskor per år. Kvalitén är hög och de är väldigt noggranna i val av druvor.

Här är också hålbarhetsperspektivet i fokus, inga plantor besprutas, vilket också kan göra att väder och vind kan förstöra en hel skörd. Det hände med oliverna för något år sedan berättar Francesco, då fick Bardi di Morrona stå utan olivolja den säsongen. Men det är det värt tycker han, allt för att bevara naturen så mycket det går. Francesco har arbetet på gården ca 10 år men hans familj har arbetat här i över 25 år. Det märkas att Badia di Morrona finns i hans hjärta och han delar gärna med sig av denna bit av himmelriket.

Stora villor till uthyrning

De typiska cypresserna sträcker sig i långa rader mot himlen, de står där för att visa var vägarna går från långt håll. Oftast leder de fram till en av de fantastiska villorna som hyrs ut inom området. Här kan man bo allt från två personer till sällskap om 20 personer. Husen är välrenoverade, fullt utrustade med det man kan behöva för en lyckad vecka i Toscana. Den obligatoriska poolen svalkar skönt i den varma Toscana solen.

I området finns mycket att se och uppleva. Det finns fina vandringsstigar utmed odlingarna mellan toppar och dalar. I den lilla byn Morrona som är hjärtat i Bardi di Morrona finns ett gammalt kloster med anor från 1000 talet. Här får man som nyfiken besökare komma in. Citronträden vajar stillsamt på innergården och vidare finns en liten museidel med föremål från etrusker och romare. Detta är en plats många väjer att vigas eller fira födelsedagar på. Det är så stillsamt och vackert att man riktigt känner ro i själen. Familjen som äger gården bor här i klostret emellanåt, det är också de som designar den grafiska profilen som finns på flaskorna.

En vinprovning är naturligtvis obligatoriskt, liksom ett besök vid tillverkningen av vinet.

Egna råvaror

I Bardi di Morrona hänger allt samman, allt tas tillvara och återbruka i största möjliga mån. Hela anläggningen drivs av egen el från solcellerna på en av kullarna. Som besökare får du ta del av den familjära nära stämningen som präglar vingården och dess historia. Restaurangen serverar mat med råvaror endast från gården, vinet som serveras likaså. Alla villor i området bär samma namn som de olika vinsorterna och speglar dess speciella karaktär.

Ta med barnen

Vi konstaterar efter två dagar i Badia att vi gärna hade stannat längre och att nästa gång tar vi med barnen. I de stora härliga villorna finns goda möjligheter att utforska på dagarna och att vila eller busa vid poolen på em och kväll. Francesco berättar att man gärna får boka kock som kommer och lagar mat till hela sällskapet på kvällen, till en kostnad som motsvarar ett restaurang besök om inte mindre. Perfekt för större sällskap och för barnen att springa omkring på gården om kvällen.

Det är med ett uns vemod vi lämnar Badia di Morrona för att utforska mer av Toscana och med ett löfte om att återvända. Den korta flygtiden från Sverige till Pisa gör det faktiskt möjligt med ett besök på Badia di Morrona över en helg vare sig det är med eller utan barn!

In Italia finns mycket bra information om att resa till Italien och de går utmärkt att boka boende på Badia Di Morrona via sidan In Italia.