Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby startades för över tjugo år sedan av tre familjer som kom på idén efter att ha byggt några lekstugor till sina barn. Idag ägs anläggningen av Saltkråkan AB och Vimmerby kommun och är ett kärt utflyktsmål för många familjer varje sommar.

Har familjen besökt många turistattraktioner upptäcker man att de flesta är ganska lika och saknar det där personliga. Så är det inte på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. Kanske är det unika svenska, som allas vår Astrid är symbol för, som gör att Astrid Lindgrens Värld sticker ut och känns så annorlunda. Efter att passerat entrén hamnar man nämligen mitt i en svensk teaterförställning. Ja, inte bara en utan flera. Bland alla besökare kommer plötsligt poliserna Kling och Klang sättande efter Pippi och lite längre fram håller Emil på att hissa upp Ida i flaggstången. Tillsammans med ett 80-tal skådespelare blir Astrid Lindgrens böcker levande. Här kan både barn och föräldrar släppa loss och delta i de improviserade föreställningarna som hela tiden uppstår, till exempel när Tengils soldater plötsligt dyker upp och kräver att få inspektera picknickkorgen eller när Kling och Klang står på parkeringen och dirigerar alla bilarna till ett enda stort kaos.

Skådespel med kända figurer

Vi kryssar fram på stigarna tillsammans med andra sulkyförsedda barnfamiljer. Det gäller att hålla koll på programmet för att inte missa någon av de olika teaterförställningarna. Vid olika tidpunkter spelas nämligen delar ur böckerna upp på de olika scenerna eller vid respektive sagofigurs miljö. Här kan besökarna se Prussiluskan försöka hämta Pippi till barnhemmet, Ronja Rövardotter och Birk vid Mattisborgen eller när Emil hitta på hyss i Katthult. Några andra miljöer är Törnrosdalen, Bröderna Lejonhjärtas Ryttargård, Madickens Junibacke, Bullerbyn, Nils Karlsson Pysslings hem och Lotta på Bråkmakargatans kvarter. Miljön från Lotta-filmerna är inspelade på plats och det känns som att gå rakt in i filmerna. Säg det barn, både stort och litet som inte får sina Astrid Lindgrens-berättelser tillgodosedda här.

Pippi är förstås dotterns favorit medan sonen vill se tuffare tag och föredrar Mattisborgen med rövarna. Det samlas mycket folk vid de olika uppträdena och tillsammans med flera hundra andra familjer trängs vi runt Villa Villekulla och väntar på att showen ska starta. Man får vara ute i god tid innan föreställningen för att få bra platser. Så plötsligt dyker Pippi upp i havet av förväntningsfulla barn och föräldrar och är precis sådär busig och rolig som hon bara ska vara. När hon får fart på konstaplarna Kling och Klang kicknar vi av skratt. Föreställningen varar ungefär 20 minuter, sedan är det dags att gå vidare och följa med Rasmus och Paradis-Oskar på luffen.

I parken finns också miljöer som inte är befolkade med några sagofigurer, exempelvis ”Inte-stöta-marken-banan”, där barnen själva kan få fantisera fram vem eller hur de vill vara. Men givetvis går det bra att leka överallt.

Det mesta ingår

 

I entrépriset ingår både teaterföreställningar, lekar och underhållning. Den som vill kan hyra en skrinda att dra packning och så småningom trötta barn i. Det blir mycket gående i den stora parken. Trots alla besökare ryms ändå alla på ett bra sätt och riktigt trångt blir det bara vid föreställningarna. Vill man få ett avbrott emellan föreställningarna är det bara att bege sig till Lilla Bråkmakargatan vid entrén. Här finns handelsbod, bokhandel, snickerboa, godisaffär och lokala hantverkare som ställer ut. För visst ska dottern ha en alldeles egen Lilla Gubben och sonen en riktig mösse å bösse i bästa Emil stil. De flesta föremålen som säljs i butikerna har anknytning till Astrid Lindgrens sagofigurer och priserna är överkomliga.

Ska man orka leka måste man äta

 

Det finns gott om picknickställen i Astrid Lindgrens Värld. Har ni med er egen mat kan man gärna slå er ner på någon trevlig plats och äta. Vi kan särskilt rekommendera Björkdungen nedanför Den lilla, lilla staden och Picknickstigen. Det finns även ordentliga grillplatser vid Picknicklunden, Björkdungen och vid Dockteatern. Den mat som serverar i deras olika restauranger lagas från råvara till färdig rätt i köken på Astrid Lindgrens Värld. De flesta råvarorna är hämtade från trakten och menyerna har tagits fram i samarbete med en av Sveriges mest framstående kockar, Fredrik Eriksson från Långbro Värdshus.

Mycket dricka och skyddande kepsar är klokt att ha med eftersom det kan bli riktigt varmt när solen gassar och man inte mer än i undantagsfall vistas inomhus. Ett annat tips är att ta lång tid på sig för att hinna se allt utan att jäkta igenom. En heldag är absolut den minsta tid man kan avverka hela parken på – och då menar vi en HELdag. Planera gärna in två dagar för på så sätt får tillfälle att hinna se fler av de professionella föreställningarna utan att behöva stressa. Antingen kan du bo på Astrid Lindgren Världs camping eller på någon av de många vandrarhem i Vimmerby med omnejd erbjuder tvådagarspaket där biljetter ingår. De somrar som vi har besökt Astrid Lindgrens Värld har vi haft otur med vädret. Om det regnar mer i Vimmerby än på andra platser låter vi vara osagt men det är klokt att ha koll på väderkartan innan ni åker eftersom de flesta av aktiviteterna är utomhus.

Missa inte Astrids hem

 

Det är lätt att glömma allt som finns utanför Astrid Lindgrens Värld men missa för allt i världen inte att också hinna besöka det ”riktiga” Bullerbyn cirka en mil väster om Vimmerby. Här finns också ytterligare vandrarhem för den som letar boende. Besök Astrid Lindgrens universum som finns i det det röda huset på gården Näs i utkanten av Vimmerby. På denna plats föddes och växte Astrid upp tillsammans med tre syskon och många lekkamrater. I början av juni 2007 öppnade den nybyggda Paviljongen vid Näs. Paviljongen inrymmer en stor utställning om Astrid Lindgrens liv och gärning – utställningen heter ”Hela världens Astrid Lindgren”. I utställningen om Astrid på Näs lär vi oss också att att den sprudlande författarinnan stundtals kunde vara en djup och allvarsam person. En dimension som inte så ofta lyfts fram. Ett besök på Näs känns nästa lika mycket som ett måste som att besöka Astrid Lindgrens Värld, speciellt om man har äldre barn med sig. Genom utställningarna får man bakgrunden till många av sagoböckernas hjältar. Ett annat måste för familjen är att besöka karamelltillverkningen i Mariannelund. Den som kan sina Emilsagor minns att det var hit Emil åkte när han satte soppskålen på huvudet. I Mariannelund kan du se hur karameller tillverkas och självklart ska du passa på att köpa några hekto av de nygjorda godsakerna – de smakar mycket bättre än dem du kan köper på någon marknad.

Läs mer på www.vimmerby.se och på  www.alv.se