I år firar Litauen 100 år som självständigt land, ett gyllene tillfälle att utforska kultur och naturlandet nummer ett vid östersjön. Här ges sju tips på vad du bör upptäcka när du besöker Litauen under 2018.

1. Gå på sångfestival

För den som gillar sång ska man passa på att besöka Vilnius 30 juni-6 juli då sångfestivalen pågår. Över tjugotusen körsångare, 9 000 dansare och åskådare från hela världen deltar. Under 2018 tillägnas festivalen 100-årsjublieet med temat ”In the Name of… ”. Årets festival förväntas bli något alldeles extra.

2. Flyg luftballong

De flesta av oss gillar att sitta vid fönstret när vi flyger för att kunna se över landskapet. Det är svårt att se alla smådetaljer, men det är ändå fascinerande då det blir en helt annan upplevelse att se världen uppifrån luften. Vilnius är en av få städer i Europa där det är tillåtet att flyga över med luftballong. Från och med april till oktober har du möjlighet att se gamla stan, som finns med på UNESCO-listan, i fågelperspektiv. Om du är ute efter romantik rekommenderar vi att uppleva morgonens första solstrålar när solen stiger upp över horisonten.

 3. Smaka på Litauen

I Litauen har matvanorna länge styrts efter naturresurser och det som naturen har att erbjuda under varje årstid. För att verkligen lära känna den traditionella maten, måste du smaka zeppelinare, rågbröd, kall rödbetssoppa, rökt fisk och kallrökt bacon. Litauerna är kända för sin gästfrihet så du kan räkna med ett varmt välkomnande på alla restauranger, kaféer och bistros.

Under 2017 kom flertalet litauiska restauranger med på listan i White Guides restaurangguide, så det finns många bra restauranger att välja mellan. Dessutom har The White Guide hittat några riktigt bra restauranger även utanför huvudstaden Vilnius för den som vill upptäcka mer av Litauen.

För att släcka törsten dricker litauerna gärna kvass. Kvass är en av nationaldryckerna och är gjord på torkat bröd, socker och vatten. Litauen är också känt för att ha god öl, förr i tiden bryggdes det öl på nästan varje gård. Andra populära litauiska drycker är mjöd och krupnikas, en söt alkoholhaltig dryck som liknar likör.

4. Upplev Kaunas – UNESCO:s designstad nummer 1

En dryg timmes bilkörning väst om huvudstaden Vilnius ligger Litauens näst största stad, Kaunas. Det är en livlig kulturstad, mycket tack vare sina studenter. Kaunas ligger där floderna Nemunas och Neris flyter samman och är en stad som är enkel att utforska till fots. Men staden har även bra kollektivtrafik vilken omfattas av ett stort nätverk av bussar, trådbussar och till och med linbanor. Det sistnämnda transportmedlet är ett bra sätt att locka med för att få med barnen på sightseeing.

Bland de många kulturevenemangen som äger rum i staden är Kaunas Jazz en årlig internationell jazzfestival som infinner sig i slutet av april till början av maj. Festivalen startade 1991, kort tid efter att Litauen självständighetsförklarades från Sovjetunionen. Festivalen lockar både lokala och utländska jazzmusiker till inomhus- & utomhuslokaler runt om i Kaunas.

I Kaunas hittar du också Europas längsta gågata. Den heter Laisvės Alėja och består av flera butiker, restauranger och nattklubbar.

5. Semestra på Kuriska näset

Har du inte planerat något inför sommarsemestern än? Många känner till Litauen och huvudstaden Vilnius, men vad många inte vet är att Litauen har en av Europas största sanddyner.

Det Kuriska näset är känd som Östersjöns pärla. Här hittar du tallskogar, vindblåsta sanddyner och mysiga byar som till exempel Nida. Nida är en äkta fiskeby med röda hustak och fyrar, och är väldigt lätt att utforska på cykel, populärt för alla, såsom småbarnsfamiljer och pensionärer.

6. Kolla på 12 000 kvadratmeter konst

Konstmässan ArtVilnius’18, lockar över 22 000 besökare varje år. I år, 7-10 juni, erbjuder konstmässan i Vilnius ett unikt program för att uppmärksamma Litauens 100-års jubileum och  fokuserar därför bland annat på baltisk konst. Det är för första gången de bästa baltiska gallerierna, konstnärerna och konstinstitutionerna samlas på ett ställe. Litauer som bor och skapar utomlands har också blivit inbjudna att presentera sina verk tillägnad minnet av 100-årsdagen av Litauens självständighet. Konstmässan är ett perfekt tillfälle att besöka för att lära sig mer om konst från Baltikum och för att ta del av verk från de mest framträdande namnen på konstscenen. Likt tidigare år kommer även ca 60 internationella gallerier att delta i ArtVilnius’18 och över 200 konstnärer kommer att presenteras från mer än 20 länder.

7. Besök ett av de vackraste slotten i Europa

Litauen har nästan 20 slott och cirka 600 herrgårdar. Den mest kända är slottet Trakai från 1400-talet, som ligger 30 km från Vilnius på en ö i sjön Galvė. Det anses vara en av de vackraste medeltida slotten i Europa. I Slottet huserar bland annat Museum of History, riddarturneringar, konserter och hantverkardagar. Du kan även testa på segling eller stand up paddle boarding runt slottet.