Tuff helg i Stockholm

Att få alla i familjen intresserade av samma saker är inte alltid så lätt. Därför beslöt den manliga halva av familjen att göra Stockholm under en tuff helg med besök på de där riktigt grabbiga platserna.

Som många killar är även sonen i familjen intresserad av vapen och krigshistoria. Något som kanske inte alltid uppskattas av övriga familjemedlemmar. Därför bestämde far och son att göra Stockholm på egen hand och besöka just de där platserna som kan tilltala en grabb i 12-årsåldern.

Efter att tagit flyget till ”stan” och ha checkat in på Scandic Malmen www.scandichotels.se/malmen på Söder kunde äventyret starta. Egentligen började det redan på Scandic Malmen som är ett riktigt rockigt hotell med kändisgitarrer på väggarna och tuff inredning. Första besöket blev skateboardaffären Coyote Grind Lounge. Butiken är proppad med allt som har med skateboard att göra och lite till. Coyote Grind Lounge är lika liten som den är personlig och trevlig. Här kunde sonen få personalens hjälp att plocka ihop en riktigt häftig bräda för hopsparade veckopengar. För den som är skateboardentusiast är Coyote Grind Lounge ett riktigt coolt ställe och trots butikens litenhet inrymd i en källarvåning går det lätt att fördriva flera timmar här.

Häftiga museer

Via tunnelbanan bar det sedan av till Stockholms Turistbyrå att skaffa Stockholmskortet. Ska man stanna i den kungliga huvudstaden en helg är kortet en perfekt lösning. Med Stockholmskortet går du in billigare på många museer och åker fritt på alla kommunala transportmedel. Med kortet på fickan åkte vi tunnelbanan till Armémuseum mitt på Östermalm http://www.sfhm.se/. Armémuseum är ett museum som man kan ha delade meningar om. Krigsromantik är kanske inte vad alla uppskattar men museet har försökt att hitta en balans och visar även den mer krassa verkligheten av krig. Avdelningarna börjar i kronologisk ordning med urtid och går framåt genom århundraden. En del av avdelningarna är kusligt realistiska. Mycket av museet består av montrar som barn ganska snabbt passerar förbi. Mest intressant är istället när man själv får prova på saker – som att hålla i olika riktiga vapen. Som pappa får man en déjà vu av den gamla lucka från lumpen som är uppbyggd i ett av rummen. Bäst tycker sonen det är att få hålla i svärd och gevär och i att se en del av de vapen som finns i olika dataspel.

Hard Rock är tuffast

Lunch och dags att hitta ett passande matställe för helgens tema. Här finns flera val och vi fastnar för Hard Rock Café. Långt ifrån billigast men en höjdarupplevelse när man gör en grabbhelg. Efter lunch passar vi på att strosa runt i centrum och tittar in i alla coola affärer som inte finns hemma. Sonen avgör och som pappa är det bara att snällt följa med. Försök att locka med besök på slottet, Gröna Lund eller Skansen kommer inte på tal. Nu är det tuff helg som gäller, påpekar sonen. Trötta efter allt promenerande slinker vi framåt kvällen in på den indiska restaurangen Shanti http://www.shanti.se/, strax bredvid hotellet som bjuder på härlig indisk matlagning á la den eldigare varianten. Sedan propsar sonen på att vi ska gå tillbaka till hotellet för att hinna testa nya skateboarden innan det är dags att vila ut inför kommande dag med besök på Polismuseet och Tekniska Museet.

Polis och Teknikmuseet

Vid Gärdet på norra Djurgården inte långt från Kaknästornet finns Polismuseet och Tekniska Museet. Det ligger en bra bit ut ifrån centrum men vädret är härligt så vi tar tunnelbanan till Östermalm och promenerar resten av vägen. Vill du inte gå kan du ta buss 69. På Polismuseet http://www.polismuseet.se/ kan barn provsitta en riktig polisbil, provar polisuniformer och lösa brott. Tyvärr är museet inte lika spännande som det låter eftersom det mest är utställningar och en stor del handlar om den historiska utvecklingen av svensk polis med mängder av uniformer – inget som tilltalar grabbar som helst vill uppleva det mer häftiga polisarbetet.

Efter en rätt snabb genomgång går vi vidare till Tekniska Museet http://www.tekniskamuseet.se/ som ligger strax bredvid. På Tekniska Museet kan du förutom att springa runt och upptäcka det mesta som har med teknik att göra även få en extrem upplevelse i 4D-bio som visar filmer som känns i hela kroppen – stolarna rör sig och du känner vindpustar och dofter i bion. När vi besökt gruvan, rymden och allt där emellan är det dags för oss börja dra oss tillbaka mot centrum och vidare till Arlanda flygplats för hemfärd. Under en helg har vi hunnit skrapa på ytan av grabbiga saker att göra i Stockholm och har redan börjat planera för nästa besök.