Gå på dinosauriejakt med dolomiternas drottning

Med mer än 850 klättrings- och vandringsleder är Cortina d¹Ampezzo ett perfekt semestermål för aktiva barnfamiljer och erfarna bergsklättrare i alla åldrar. Varje år lockas turister från hela världen till Cortina. För de yngsta är jakten på 200 miljoner år gamla dinosaurieavtryck en garanterad höjdpunkt.

Redan nu kan alla äventyrliga familjer börja packa ner safarihatt och vandrarskor. I sommar lockar nämligen Dolomiternas drottning, Cortina d¹Ampezzo, med tvättäkta dinosauriejakt.

I det natursköna området, som varit kuliss för en rad filmer som t.ex. Rosa Pantern och James Bond finns det nämligen möjlighet att följa med på guidade turer till berget Monte Pelmetto varifrån jakten på jätteödlorna kan börja. Dinosaurierutten är enkel att följa, så hela familjen kan vara med. På rutten passeras såväl barrskog som blomsterängar och klippor, innan man 2 050 meter över havet träffar man på de förhistoriska fotspåren. De trampades ner i graniten av dinosaurier för över 200 miljoner år sedan. Fotspåren upptäcktes 1988 och hör till några av de få bevis på att de faktiskt fanns dinosaurier i Italien.

För de vana klättrarna finns en lång rad utmaningar på de mer än 850 klätterutter som finns på områdets sex berg, som alla är över 3 000 meter höga. Här finns möjlighet för klättring på alla nivåer på de s.k. vie ferrate (på svenska: järnväg) hjälper fixerade rep, stålkablar, broar och stigar klättrare att ta sig fram. Cortina d¹Ampezzo arrangerar speciella trekkingturer med övernattning, transportservice och alla andra nödvändigheter för den optimala klätterturen.

²Cortina d¹Ampezzo är ett upplagt sommarresmål för såväl erfarna klättrare som barnfamiljer. Vi kan erbjuda alltifrån vandringsleder för barnvagnar till 15 560 meter vie ferrate med fixerade rep, där vana klättrare kan vältra sig i de över de 3 000 meter höga bergen. Dessutom kan vi erbjuda något för alla plånböcker, alltifrån campingplatser till femstjärniga lyxhotell², säger Marianne Moretti-Adimari, Cortina d¹Ampezzos presskontakt i Norden.

Förutom temautflykter med naturguider bjuder Cortina d¹Ampezzo också på bondgårdar, lekplatser, terrängcykling, adrenalincenter, Mission Impossible Park, planetarium, simhall, skridskohall och minigolf för hela familjen.

Cortina d¹Ampezzo är den enda by i Italien som kan stoltsera med den internationella kvalitetsstämpeln ²best of the Alps² vilket endast ges till Alpernas 12 mest exklusiva och kända byar. Byn är också upptagen på UNESCOs världsarvslista.

Läs mer på www.cortina.dolomiti.org