Ryktena om Norge och norrmän är många. Dyrt och inget för barnfamiljer är några. Barnens Turistguide drog på sig lusekoftorna och stack till Oslo för att kontrollera sanningshalten.

Att det är dyrt i Norge är en vanlig uppfattning. Därför garderade vi oss med att packa ner spritkök och torrfoder innan vi styrde mot färjeläget för att äntra DFDS:s färja som går mellan Köpenhamn och Oslo www.dfds.se. Har du någon gång funderat på varför det är många norrmän i Köpenhamn, och tvärt om, får du svaret på färjeterminalen. Färjerutten börjar och slutar nämligen i Köpenhamn. Sedan hösten 2006 stannar DFDS inte i Helsingborg eller Göteborg istället får du åka anslutningsbuss till Köpenhamn eller köra själv. Bor du i södra Sverige är färjan ett perfekt ressätt till Norge. Båten avgår kvällstid och följande morgon är du pigg och utvilad i Oslo. DFDS erbjuder kryssningar med tre nätter (två nätter på färjan och en i Oslo) för runt 1000-lappen. Sommartid arrangeras barnaktiviteter och familjer kan köpa en ”familjecruise” med barnklippkort. Då ingår fri tillgång till en handfull nöjen, som en timme i datorrummet, biljett till poolen och festlig barndrink. För de yngre barnen underhåller dessutom sjörövaren Jack the Pirate.

Myter om Norge och norrmän

I Oslo tog vi in på Rica Bygdøy Allè www.rica.se. Rica Bygdøy Allè är en liten pärla centralt beläget i Bygdøy allé på Frogner som är ett av Oslos flottaste bostads- och shoppingstråk och ligger nära till Oslos många sevärdheter. Efter incheckningen var vi redo att ta del av huvudstadens utbud och undersöka om alla norgehistorier är sanna. Direkt kunde vi konstatera att det är dyrt men att ryktet är överdrivet. Visst kostar det mer än i Sverige men att det skulle vara omöjligt för en barnfamilj att semestra i Norge är inte sant. Räkna med vad saker kostar i Sverige och lägg till 20 – 30 procent så är du ganska nära verkligheten. Med andra ord är Norge inget för shoppingsugna men å andra sidan överlever en familj på semester utan både spritkök och torrfoder. Ska familjen bila i Norge är det klokt att fylla tanken innan gränsen eftersom bensinen är ett par kronor dyrare. Ett rykte som vi däremot kan intyga inte är överdrivet är att norrmännen överlag är ett väldigt hyggligt folk, trots att de ibland drar elaka vitsar om svenskar. Vart vi än kom upplevde vi att alla verkade mer avstressade och tycktes ta sig mer tid. Som turister kände vi oss ompysslade överallt.

Oslos nöjespark – Tusenfryd

Första anläggningen som skulle testas var Oslos nöjespark – Tusenfryd www.tusenfryd.no. Tusenfryd ligger vid Vinterbro ungefär två mil söder om Oslo. Själva parken är uppbyggd som de flesta nöjesparker och du kan roa dig med mängder av åkattraktioner. På Tusenfryd heter värstingarna SuperSplash, en berg-och-dal-bana som slutar med ett plask i vattnet, ThunderCoaster, som är en av Europas största berg-och-dal-banor i trä och SpeedMonster som är ny sedan 2006. Just SpeedMonster påstås är en av Europas råaste attraktioner och med 6000 hästkrafter tar den dig från 0 till 90 km/h på bara två sekunder. Under turen är du dessutom viktlös sju gånger och hänger upp och ner tre gånger! Barnens Turistguide kan intyga att även den mest härdade känner sig knäsvag efter en sådan åktur. En annorlunda del på Tusenfryd är VikingLandet, här finns vikingamarknad, smedja och hantverk samt givetvis riktiga vikingahjälmar och svärd. Missa inte heller Drakens håla. I berget har vikingarnas Valhall byggts och upplevelsen kryddas med både ljus och ljudeffekter – bra att hålla någon vuxen hårt i handen. Värt att tänka på för familjer med barnvagn eller rullstol är att Tusenfryd har byggts på ett berg vilket innebär att det är mycket uppför och nerför. Men allting i parken är väl samlat och det är lätt att få en överblick. Viktigt att observera är att Tusenfryd endast har öppet från juni till mitten av augusti och begränsade öppettider maj, september och oktober.

Familjens topplista

Barnens favorit Nöjesparken Tusenfryd

Pappors favorit Kon-Tiki Museet

Mammors favorit Vigelandsparken

Familjens favoriter

Fotbollsmuseet Överraskande kul för hela familjen även om du inte är sportfantast.

Teknisk Museum Mycket underliga saker att upptäcka för alla.

Frammuseet Oöm fakta om världens största polarfartyg för hela familjen.

Oslo Hard Rock cafe Bli poppisförälder hos tonårsbarnen.

Måsten i Oslo

Holmenkollen Hit måste du ta dig för att kunna påstå att du varit i Oslo. Dessutom vacker utsikt.

Nobels Fredscenter Värt att se för äldre barn, men mest för att det är så känt.

Om du hinner

Akershus Fästning centralt i Oslo med flera museer, bland annat försvarsmuseum.

Vikingaskeppsmuseet Intressant för histori-intresserade men tråkigt för barn med mycket kli i fingrarna.

Detta kan du missa

Karl Johan Vem har inte sett en gata förut?

Ibsenmuseet Norge har många kända författare men varför har man inte tänkt på barnen?

Oslo reptilpark En överreklamerad turistfälla.

 

Thor Heyerdahls Kon-Tiki museum

Vi äventyrliga föräldrar som minns Thor Heyerdahls äventyrsresor ska absolut besöka Bygdøy som ligger någon mil utanför centrum. Men innan gör du klokt i att skaffa Oslopasset, eftersom du då får fri entré till många av Oslos museer och åker gratis på kollektivtrafiken. Läs om Oslopasset på www.visitoslo.com. Längst ut på Bygdøy (som har vägförbindelse) finns Thor Heyerdahls Kon-Tiki Museum www.kon-tiki.no. På Kon-Tiki Museet kan äventyrliga familjer drömma sig bort hur det måste ha känts att ge sig ut i Atlanten på Kon-Tiki flotten eller med papyrusbåten Ra II. På Kon-Tiki Museet finns också tio stora stenstatyer från Påskön och mängder av andra fynd som Thor släpat hem från sina upptäcktsresor. För dagens barn klingar namnet Thor Heyerdahl inte så tungt, så detta är en upplevelse för framför oss föräldrar födda på 60-talet.

Frammuseet – världens största polarskepp

Mer spännande för barnen är det förmodligen på museet tvärs över gatan. Där finns Frammuseet www.fram.museum.no. Här kan både saltstänkta sjöbusar och landkrabbor känna hur det är att vara på ett äkta polarskepp. Visserligen finns skeppet inomhus men runt omkring har det arrangerats med uppstoppade isbjörnar och annat för att förmedla känslan av hur det är att åka till världens kallaste och farligaste platser – Arktis och Antarktis. Frammuseet är berättelsen om världens en gång största och starkaste polarskepp och dess äventyr.

Vikingaskeppshuset

Den som vill se ett riktigt vikingaskepp ska besöka Vikingaskeppshuset som ligger i början av Bygdøy. Här finns nämligen världens bäst bevarade vikingaskepp. I en estitiskt vacker byggnad står skeppet uppställt och i montrar visas vikingakonst och textiler. Tyvärr är museet inte barnvänligt eftersom det inte finns något att upptäcka med fingrarna. På Kulturhistorisk museum www.khm.uio.no kan du läsa mer om Vikingaskeppshuset och andra museer med betoning på arkeologi.

Fotbollsmuseet i Oslo

Ett mer udda museum är Fotballmuseet som finns i Ullevaal Stadio www.fotballmuseet.no. Eftersom vår familj endast är blygsamt sportintresserade trodde vi inte att detta skulle var mycket att ha, men hej vad vi bedrog oss. Fotbollsmuseet presenterar norsk fotbollshistoria på ett så engagerat sätt att även en svensk familj blir hänförd över den norska fotbollspatriotismen. Medan barnen testade Playstation2 FIFA Football på storskärm kunde vi föräldrar genom filmer och utställningar ta del av stämningen kring en match. Innan besöket hade vi laddat upp med pizza på Dolly Dimple’s, som ligger bredvid museet. Att Fotbollsmuseet i Oslo är inrymt i Ullevaal Stadion gör saken än bättre, för här om någonstans förmedlas den rätta fotbollsstämningen. När museet öppnade 2002 blev det valt av Aftenposten till det roligaste museet i Oslo. Den som efter ett besök tycker att det är tråkigt med fotboll är förmodligen bortom räddning. Fotballmuseet är kul både för barn och vuxna.

Förälder – du är ett museiföremål

Ett annat roligt museum av den mer ovanliga sorten är Norsk Teknisk Museum www.tekniskmuseum.no. Egentligen är museet ett seriöst sådant men det är mängden av prylar som överraskar och roar. Plötsligt står du mitt i ditt gamla tonårsrum och inser att alla kära teknikprylar du hade är så hopplöst gamla att de hamnat på museum. Sakta inser du att barnen har rätt när de säger att föräldrar är stenålders. En annan fördel med Teknisk Museum är att det är så där härligt tillåtet att trycka och känna på de flesta saker. De väl tilltagna ytorna ger barnen en chans att springa mellan utställningarna och utforska på egen hand. På museet finns det mesta av teknisk natur. I en avdelning hittar du gamla bilar och flygplan, i ett annat rum massor av datorer, för att i nästa lära dig hur ett sågverk fungerar.

Norsk Telemuseum

Nästan vägg i vägg med Tekniska museet ligger Telemuseet www.telemuseum.no. Den ungdom som trodde att det alltid funnits mobiler kan här lära sig hur det fungerade på farfars tid när sms var ett okänt begrepp. Men tro för den saken inte att det bara finns rariteter på Norsk Telemuseum. Här finns också utställningar om datorer, datavirus och framtidens teleteknik. Och varför inte passa på att hälsa på roboten Isak som välkomnar vid entrén eller testa att bygga en egen telefon?

Holmenkollen – skidmuseum och hopptorn

För familjer som inte varit i Oslo förr bör ett besök på välkända Holmenkollen ingå i resan. Förutom den betagande utsikten som du får i belöning när du kämpat dig upp för de branta backarna, har du också en chans att besöka världens äldsta specialmuseum för skidor. Holmenkollen med sin backhoppning är en klassiker och den som vill kan gå upp till toppen av hopptornet och tillsammans med andra förväntansfulla turister ta del av utsikten. På Holmenkollen finns också restaurang och souvenirbutik.

Vigelandsparken

Vigelandsparken www.vigeland.museum.no var ett annat turistmål som överraskade genom sin storslagenhet. Är barnen trötta på alla museer är det dags att ta sig till Vigelandsparken. Den underbara parken med 200 skulpturer av Gustav Vigeland inbjuder till massor av spring och varför inte gå på upptäcktsfärd – vem hittar flest skulpturer? Konstintresserade familjer kan säkert fördjupa sig i timmar i parken och på Vigelandsmuseet.

Oslo Reptilpark

Ett udda tips vi fick av turistbyrån var Oslo Reptilpark www.reptilpark.no. Men här får det utfärdas varning för turistfälla. När vi väl hittat dit kunde vi konstatera att Reptilparken i själva verket fanns i en lägenhet i ett höghus – ingen park här inte. Ambitionen hos entusiasterna som driver Oslo Reptilpark är säkert goda men som turistattraktion är det en besvikelse.

Att äta i Oslo

Som barnfamilj är det viktigt att hålla blodsockret på rätt nivå. I Oslo finns många barnvänliga restauranger i olika prisklasser. Som du läste inledningsvis är de norska priserna ungefär 20-30 procent högre i genomsnitt. Detta gäller även på restaurangerna. Så för många familjer är det säkert klassiska hamburger- eller pizza-alternativen som gäller. Men varför inte rocka loss och bjuda familjen på Oslo Hard Rock café www.hardrockcafe.no? Finns det tonåringar i sällskapet är det ett perfekt sätt att bli poppisförälder och Oslo är det Hard Rock café som vi upplever har den trevligaste personalen i Skandinavien. Det är visserligen inte gratis att äta på Hard Rock café men maten smakar bättre än på de mer familjetypiska burgerkedjorna. Och då har vi inte nämnt något om stämningen som är ett klart extra plus…

Andra förslag på familjevänliga restauranger är Dolly Dimpel som serverar extra god pizza och finns på Fiskebryggan och vid stadion, Kjøkkenskapet är ett kafe innerst i LilleMarkens gågata och Ravnedalen som är ett naturskönt ställe med en liten restaurant och café.

Att tänka på i Oslo

n Listan på intressanta platser kan göras rejält lång. Därför är det bra att redan innan resan bestämma vad familjen vill göra. På de officiella webplatserna VisitNorway www.visitnorway.com och VisitOslo www.visitoslo.com finns mängder av bra tips. Testa deras sökmotor på sajten och du får garanterat många förslag.

n Ska ni besöka flera museer och kanske åka kollektivt är det klokt att skaffa Oslopasset, så blir det billigare. Oslopasset köper du på turistinformationen vid Rådhuset eller på Trafikanten vid centralstation.

n Det är dyrt att parkera i Oslo, att åka kollektivt (fritt med Oslopasset) eller att gå är bättre. Du har visserligen gratis parkering med Oslopasset men det gäller bara på kommunala p-platser och hittar du några sådana kan du vara säker på att det är fullt.

n Oslo har biltullar. Det betyder att du måste betala varje gång du kör in till stadskärnan. Det går till så att du slantar upp de mynt som det kostar och kör fram till betalstationen och betalar. Det är inte lönt att chansa och köra förbi utan att betala. Då kan du vara säker på att det kommer hem ett inbetalningskort så småningom – trots att du har svenska registreringsskyltar. Även på en del större vägar utanför Oslo förekommer vägtullar.

n Oslo är en ganska liten stad därför går vägarna delvis i tunnlar, en bra karta förutom gps är en fördel eftersom trafiken är rätt snabb, även om osloborna är vana vid förvirrade turister.

n Ett tips för att få en överblick är att starta besöket med en sightseeing. Det finns många bolag men roligast för barnen är dubbeldäckarna. City Sightseeing www.citysightseeing.net erbjuder möjligheten att hoppa av och på bussarna hur du själv vill. Smidigt då du kan gå av när du kommer till något roligt och sedan fortsätta med nästa buss istället.

Värdefulla länkar

DFDS färjor till Oslo www.dfds.se VisitNorway www.visitnorway.com VisitOslo www.visitoslo.com HeleNorge www.helenorge.no Norgekartan, länkar till Norge www.norgekartan.se Norgeäventyr www.norgeaventyr.se