För billigt pris på internetresan? Då är det dags att se upp!

Avviker priset mellan olika sajter mycket på resan du ska boka? Då är det dags att se upp för förmodligen har bokningssystemet spelat dig ett spratt.

När du söker en resa på Internet skickas din förfrågan iväg till en gigantisk databas över flyg och resepriser. Beroende på hur bra nätresebyråns system jobbar mot det globala datasystemet kan det uppstå prisskillnader. Ett vanligt fel är att cacheminnet hos databasen inte är uppdaterat med de senaste priserna hos flyg- eller resebolagen. En vanlig resebyrå har i snitt 20 förfrågningar per bokad resa men på nätet ligger siffran på mellan 300 och 400 frågor. För att klara av detta lagrar databaserna alla uppgifter i ett minne. Minnet uppdateras regelbundet men kan innehålla inaktuella uppgifter. Andra fel som kan uppstå är att databasen inte fungerar så bra mot rese- eller flygbolagen. Då kan den komma åt reabiljetter som egentligen är slut. I sådana fall är bara att tacka och ta emot. Men det kan också vara tvärtom, att databasen plockar fram dyrare biljetter trots att det fortfarande finns billiga biljetter kvar.

Kolla, kolla, kolla

Vad kan man då göra som resenär för att hitta rätt i djungeln? Bästa sättet är att kolla priser på flera byråer, minst ett par stycken. Har du fått ett ”orimligt” högt eller lågt pris jämfört med andra sajter så ring eller mejla och dubbelkolla med reseföretaget. Värt att tänka på är att priserna ändras hela tiden. En del sajter erbjuder lägre pris om du bokar tidigt medan andra gör tvärtom. Om nätresebyrån har öppet köp kan du boka resan när du hittat ett pris du är nöjd med och sedan fortsätta söka. Skulle du sedan hitta en annan ännu billigare resa bokar du den i stället.

I artikel